Vybíráme celoodpružené enduro kolo
Vybíráme celoodpružené enduro kolo

Vybíráme celoodpružené enduro kolo

06.03.2024

Celoodpružený enduro bike má něco do sebe. Jízda nahoru na kopec je sice náročnější, ale ten komfort a stabilita cestou dolů za to stojí. Váháte nad tím, který je ten pravý pro vás? Tak čtěte dále.

Celoodpružené enduro kolo. Slovní spojení, při kterém zpozorní každý nadšenec do horské cyklistiky. Co si pod takovým kolem ale představit? Je to bike, který disponuje: 

  • 27,5”, 29” nebo mullet setupem kol. 
  • Zdvihy od 150 do 180 mm nad předním kolem. 
  • Zdvihy od 140 do 170 mm nad zadním kolem.  
  • Pohonem ideálně 1x12. 
  • Teleskopickou sedlovkou. 
  • Sjezdovější geometrií. 
  • A hlavně obrovským zábavným faktorem. 

Na trhu máte na výběr hned z několika variant. My se tentokrát zaměříme na značky Cannondale a GT Bicycles, které mají v tomto ohledu opravdu co nabídnout! A pokud nechcete čistokrevný trail bike, o kterých jsme psali   v předchozím článku, pokračujte ve čtení. 😊

“Malý” enduro bike = kolo pro všechny

Celoodpružené enduro kolo s vyšším zdvihem není pro každého a jeho nákup je potřeba pečlivě zvážit. Každopádně není potřeba zoufat. Protože i pro ty z vás, kteří takovéto velké enduro neuživí, je v nabídce spoustu alternativ. “Malý” enduro bike disponuje nižšími zdvihy okolo 150 mm nad předním kolem, 140 mm nad zadním kolem, je schopný v těžším terénu, “jezdivější” a užijete si s ním opravdu hodně zábavy.  

V nabídce jej má jak značka Cannondale, tak i GT Bicycles hned v několika úrovních výbavy.

Cannondale Habit LT

U Cannnondale si přijdou na své příznivci rychlých, zábavných a obratných enduro kol. Obě varianty Habitu LT nabízí zdvih 140 mm29” kola, UDH patku přehazovačky nebo vnitřní vedení hadic rámemCannondale Habit LT 1 nabídne karbonový rám v 5 velikostech, odpružení v kombinaci vidlice RockShox Lyrik Select+ se zdvihem 150 mm a tlumiče RockShox Super Deluxe Select+ s možností uzamčení. Pohon je v režii Sram GX Eagle 1x12, brzdy jsou zde Sram Code R, bezdušové ráfky WTB KOM Trail i30 nebo karbonová řídítka Cannondale HollowGram SAVE v šířce 780 mm.  

Levnější variantou je hliníkový Cannondale Habit LT 2, který nabízí stejné vlastnosti rámu, jako jeho karbonový brácha a je osazen vidlicí RockShox Lyrik Select, tlumičem RockShox Super Deluxe Select+, 1x12 pohonem Shimano SLX, hydraulickými 4 pístkovými brzdami Shimano SLX nebo bezdušovými ráfky WTB ST i30. Samozřejmostí je u obou kol teleskopická sedlovka DownLow se zdvihem 125-170 mm podle velikosti rámu.

Co všechno tenhle “malý” enduro bike zvládne, to ukazuje Mitch Ropelato v následujícím videu.

GT Sensor

Sensor od značky GT Bicycles je malým endurem v pravém slova smyslu. Všechny varianty tohoto kola sdílejí karbonový rám se zdvihem 140 mmUDH patkou přehazovačky, 29” kolyboost osou zadní stavby nebo třeba vnitřním vedením hadic a bovdenů rámem. Dostupný je ve 4 velikostech a 3 úrovních výbavy 

Nejvyšší je varianta Sensor Carbon PRO LE. Kromě neobvyklé tyrkysové barvy rámu nabídne nejvyšší řadu odpružení – vidlici Rock Shox Lyrik Ultimate RC2 se zdvihem 150 mm a tlumič RockShox Super Deluxe Ultimate RC2T s širokou škálou nastavení. Pohon kola obstarává kombinace Sram X01/GX Eagle, brzdy Sram CODE RSC (jak se o ně správně starat se dozvíte zde), bezdušové ráfky WTB KOM Trail i30 nebo teleskopická sedlovka TranzX se zdvihem 150-200 mm podle velikosti rámu.  

Prostřední model s názvem Sensor Carbon PRO nabízí svému jezdci stejné vlastnosti rámu, jako jeho další dva sourozenci. Na tomto skvělém kompromisu mezi cenou a výkonem najdete podvozek v kombinaci RockShox Lyrik Select+/RockShox Super Deluxe Select+brzdy Sram Code R, pohon Sram GX/NX Eagle, bezdušové ráfky WTB KOM Trail i30 nebo teleskopickou sedlovku TranzX 

Nejlevnější z rodiny malých enduro biků GT Bicycles, Sensor Carbon Elite, bude skvělým parťákem, ať už se s ním vydáte na jakoukoliv endurovou trať. Tentokrát na pozici odpružení najdete legendární značku Marzocchi s vidlicí Bomber Z2 a pružinovým tlumičem Bomber CR Coil. Pohon obstarává opět Sram se sadou SX Eagle, spolehlivě vás vždy zastaví brzdy TRP Slate T4 a dostatek opory nabídnou ráfky WTB ST i30 s možností přestavby na bezdušáky.  

Jak už zkratka GT napovídá, v jeho sedle zažijete “Good Times only”. Stejně jako Ryder Bulfone, který na něm doslova lítá po trailech v kanadském Squamishi.

Celoodpružené enduro kolo s pořádnými zdvihy

Velké zdvihy, těžké tratě, klidně se můžete vydat na závody světové série v enduru. K tomu všemu jsou uzpůsobené velké enduro biky. Čím se vyznačují? Především zdvihy. Nad předním kolem je to 170 mm, nad zadní se pohybujeme v hodnotách kolem 160 mm. Obě značky nabízí tzv. High Pivot systém pružení (funkce high pivotu je popsána zde, ale pouze v angličtině), 29” palcová kola, velké brzdové kotouče a maximum pohodlí cestou z kopce dolů! O jakých kolech se konkrétně bavíme?

Cannondale Jekyll

Poslední generace Jekyllu doznala opravdu hodně změn. High Pivot kladka, nízko uložený tlumič, navíc schovaný v rámu, geometrie upravená na míru každé velikosti nebo třeba vnitřní vedení hadic a bovdenů rámem. Samozřejmostí jsou pak 29” kola, zdvihy 170/165 mm a pořádné brzdy. Na výběr máte ze dvou variant. 

Cannondale Jekyll 1 - za svoje peníze nedostanete lepší kolo. Nejvyšší pecifikace podvozku od Foxu – vidlice Fox 38 Factory, tlumič Fox Float X2 Factory v luxusním Kashima coating provedení. K tomu brzdy Sram Guide RSC s kotouči 220/200 mm, kompletní sada Sram GX Eagle, bezdušové ráfky WTB KOM i30 Trailkarbonová řídítka a hlavně – luxusní design karbonového rámu!   

Stejný základ, levnější osazení, ale maximální zábava. Tak se dá definovat Cannondale Jekyll 2. “Dvojka” nabízí kombinaci odpružení Rock Shox Zeb Select/Fox Float DPX2 Performance, pohon Shimano Deore 1x12, čtyřpístkové brzdy Shimano Deore s 203 mm kotouči, bezdušové ráfky WTB STX i30 TCS a samozřejmě i teleskopickou sedlovku TranzX.

GT Force

Jestli patříte mezi vyznavače spíše konzervativnějšího přístupu ke kolům a preferujete více “klasický” design rámů, GT Force je ta pravá volba pro vás! V nabídce jsou 3 karbonové a dva hliníkové modely. U karbonu najdete zdvihy 170/160 mmHighPivot kladku, 29” kolaflipchip pro úpravu geometrie nebo vnitřní vedení hadic rámem. Hliníková varianta nabízí zdvihy 170/150 mm29” kola nebo vedení hadic a bovdenů po dolní rámové trubce. A jak jsou na tom jednotlivá kola stran výbavy?

GT Force Carbon Pro LE je tím nejvyšším modelem v nabídce Force. Poskytuje vidlici Rock Shox Zeb Ultimate, tlumič Rock Shox Super Deluxe Ultimate, brzdy Sram Code RSC, pohon v kombinace Sram X01/GX Eagle, bezdušové ráfky nebo teleskopickou sedlovku s délkou podle velikost rámu. GT Force Carbon Pro je druhým nejvyšším modelem. Stejně jako Pro LE nabízí odpružení v kombinaci ZEB/Super Deluxe, tentokrát však ve verzi Select +. Pohon opět obstarává Sram se sadou GX/NX Eagle a brzdy jsou zde zastoupeny modelem Code R s 200 mm kotouči. Zbytek výbavy zůstavá víceméně podobný nejvyššímu modelu.  Posledním do party karbonových variant je GT Force Carbon Elite. Ta nabídne vidlici Rock Shox Yari, tlumič Super Deluxe Select, pohon Sram SX Eagle nebo brzdy TRP Slate T4 s 203 mm kotouči. Možná se to zdá jako základní osazení, ale věřte nám, že vám zařídí opravdu hodně zábavy na všech typech trailů.

Pokud jste příznivci hliníku nebo nechcete investovat do drazších karbonových rámů, GT Force 29 Comp a GT Force 29 Sport jsou tím pravým pro vás: 

  • Force 29 Comp nabízí: 
  • Vidlici Fox Float 38 Performance 
  • Tlumič Fox Float X Performance se uzamykáním 
  • Pohon Shimano Deore 1x12 
  • 4 pístkové brzdy Shimano MT420 
  • A spoustu dalšího vybavení ve skvělém poměru cena/výkon.  
  • Force 29 Sport je ideální pro začínající enduristy a poskytne jim: 
  • Vidlici Rock Shox Silver TK 35 se 160 mm zdvihu 
  • Tlumič Rock Shox Deluxe Select 
  • Pohon Microshift Advent X 1x10 

Obě tato kola nepatří mezi top modely, nicméně i tak nabídnou obrovské množství zábavy za velmi rozumnou cenu. A zbytek peněz pak můžete projezdit po všech možných bikeparcích a trailcentrech.  

A co dál?

Tak co, zaujala vás kola s vyšším zdvihem z naší nabídky? Myslíme, že výběrem enduro kol od Cannondale nebo GT Bicycles rozhodně vedle nesáhnete, a naopak budete velmi nadšeni jejich skvělými jízdními vlastnostmi. Jak do kopce, tak především z kopce! Nebo se zajímáte o úplně jinou kategorii kol, například e-biky? O těch si totiž napíšeme více zase příště.

Podobné články

Co je to technologie Fizik Adaptive?

Dost bylo bolavého zadku po celém dni v sedle kola! Italský výrobce sedel fizik je tady se svojí technologií 3D tisku, které říká Adaptive, aby vám od nepříjemné bolesti sedací partií pomohl. Jak Adaptive funguje a co to vlastně znamená si řekneme v následujícím článku.

Tubolight Diamana: O krok před ostatními

Italská značka Tubolight přichází na trh s novou, inovativní vložkou do plášťů Diamana. Už to není jen o tom vložit kus natvarovaného pěnového polyethylenu do pláště, který pouze ochrání ráfek při tvrdším nárazu nebo vám po defektu umožní nouzový návrat domů. Ke slovu přichází věda. Na začátku vzniku vložky Tubolight Diamana byla studie, která zkoumá pohyb molekul vzduchu uvnitř pláště během jeho deformace vlivem vnější síly.

Nová generace pedálů TIME je tady!

Pedály TIME dostaly nový vzhled a vlastnosti, které přinášejí nízkou hmotnost a vylepšenou ergonomii. TIME také upravil a zjednodušil nabídku silničních a MTB pedálů pro usnadnění výběru ideálních pedálů pro potřeby všech cyklistůVíce se dočtete v článku.

Novinka pro rok 2025! Rock Shox Psylo zpět na scéně!

Rok 2025 se nese ve znamení novinek napříč celým spektrem amerického gigantu SRAM. V letošním roce se do nabídky vrátila legendární vidlice PSYLO a updatu doznaly vidlice Domain a Rudy. Pojďte se s námi podívat na více detailů.

Kolekce oblečení Troy Lee Designs 2024

Připravili jsme pro vás ucelený přehled kolekce oblečení od americké značky Troy Lee Designs pro sezonu 2024. Proč? Troy Lee Designs má v nabídce opravdu velké množství oblečení rozdělených podle vašeho jezdeckého zaměření. Ať už jste závodník nebo se vozíte jen tak pro zábavu, v TLD na vás mysleli. A my se rozhodli vám výběr usnadnit právě tímto přehledem.

Průřez kolekcí helem Troy Lee Designs 2024

Ve světě horských kol snad není nikdo, kdo by neznal Troy Lee Designs. Legendární americkou značku helem, oblečení a chráničů pro MTB, motokros a další disciplíny. TLD jsou jedním z lídrů na trhu, kteří posouvají své produkty neustále kupředu inovacemi materiálů a technologií tak, aby svým uživatelům přinášely co nejlepší bezpečnost a komfort během jízdy.