Nová GT Fury po “aspirínsku”
Nová GT Fury po “aspirínsku”

Nová GT Fury po “aspirínsku”

31.01.2024

V průběhu roku 2023 představila jedna z našich kmenových značek, GT Bicycles, novou podobu svého sjezdového kola s názvem Fury. A jelikož se nám vše hezky potkaly s naší pravidelnou každoroční dealer show, rozhodli jsme se postavit jednu “Furynu” jako náš vlastní custom build osazený komponenty od značek, které dovážíme. Pojďte se s námi podívat, jak to celé nakonec dopadlo.

Karbonový základ a špičkové odpružení

Základem celého kola je aktuální generace rámu GT Fury. Přední rámový trojúhelník je z karbonu, zadní stavba naopak z hliníku. Rám je možné postavit jako čistou 29” nebo jako stále populárnějšího mulleta, tedy s 27.5” kolem vzadu. My pro naši stavbu zvolili variantu full 29”. Rám má samozřejmě vnitřní vedení hadice od brzdy i bovdenu přehazovačky, UDH standard zadní patky a flipchip tlumiče, díky kterému je možné měnit progresivitu pružení. O rámu najdete více informací na českém webu GT Bicycles.

Odpružení na našem custom buildu obstarává Rock Shox. Vidlice je BoXXer Ultimate se zdvihem 200 mm, patronou Charger 3, offsetem 52 mm a vzduchovou komorou DebonAir+ s Buttercups dorazy. Zadní tlumič je SuperDeluxe Coil Ultimate s pružinou RockShox s tvrdostí 500 a širokou škálou nastavení komprese, odskoku nebo hydraulického bottom outu.

Pohon a brzdy v režii SRAM

Pohon a brzdy jsme svěřili do rukou amerického koncernu SRAM. Kompletní pohon obstarává sjezdová sada Sram X01 DH – karbonové kliky s délkou 165 mm, převodník se 34z, sedmi rychlostní kazeta s rozsahem 10-24 a xD ořechem a přehazovačkou se zkráceným ramínkem, aby se minimalizoval možný kontakt s nástrahami na trati.

O brždění se pak starají brzdy Sram Code Silver Stealth se 4 pístky, a možností nastavení vzdálenosti páčky od řídítek a délky kroku brzdové páky bez nutnosti použít nářadí. Stealth označení znamená, že hadice vedoucí z brzdových pák jsou co nejvíce přiblíženy k řídítkům, aby nikde zbytečně nezavazely a celkový vzhled byl co nejvíce elegantní. Brzdy jsou doplněny kotouči Sram HS2 s tloušťkou 2 mm a průměrem 220 mm!

Výplety a pláště z Francie

Pořádný sjezďák si zaslouží pořádné výplety. Proto jsme pro stavbu zvolili klasiku s více než 25letou historií - Mavic Deemax 29. Vnitřní šířka ráfků 28 mm, J-Bend dráty pro jednoduchý a rychlý servis, ořech s technologií ID360 nebo 28 drátů v předním i zadním kole dá každému jezdci maximální pocit jistoty během jízdy.

Pláště jsme obuli do další francouzské klasiky – Michelin DH 22 ve variantě Racing Line a rozměru 29x2.40. Směs plášťů je Magi-XDH, technologie ochrany DH Shield a navíc disponují možností vozit opravdu nízké tlaky bez strachu o vyzutí pláště nebo zničení ráfku.

Zbývá doladit kokpit a pedály

V případě kokpitu i pedálů jsme opět sáhli do vlastních zásob. Řídítka a představec na sobě nesou značku Truvativ. Řídítka jsou model Descendant s šířkou 800 mm, průměrem 35 mm a zdvihnutím 25 mm. Představec nese stejné logo, opět model Descendant s délkou 50 mm a průměrem pro řídítíka 35 mm. Gripy jsou objímkové Sram Locking Grips DHsedlovka pak nese logo Zipp s nulovým offsetem a průměrem 31.6 mm. Sedlo pochází od Fiziku, konkrétně model Gravita Alpaca X5 v šířce 130 mm. 

Posledním kouskem skládačky jsou kultovní pedály TIME SPECIALE 12 v luxusním červeném provedení. Pedály mají stranovou vůli 5 mm, nastavení tvrdosti pružiny a možnost osadit pedály piny pro lepší stabilitu na pedálech.

Podobné články

Co je to technologie Fizik Adaptive?

Dost bylo bolavého zadku po celém dni v sedle kola! Italský výrobce sedel fizik je tady se svojí technologií 3D tisku, které říká Adaptive, aby vám od nepříjemné bolesti sedací partií pomohl. Jak Adaptive funguje a co to vlastně znamená si řekneme v následujícím článku.

Tubolight Diamana: O krok před ostatními

Italská značka Tubolight přichází na trh s novou, inovativní vložkou do plášťů Diamana. Už to není jen o tom vložit kus natvarovaného pěnového polyethylenu do pláště, který pouze ochrání ráfek při tvrdším nárazu nebo vám po defektu umožní nouzový návrat domů. Ke slovu přichází věda. Na začátku vzniku vložky Tubolight Diamana byla studie, která zkoumá pohyb molekul vzduchu uvnitř pláště během jeho deformace vlivem vnější síly.

Nová generace pedálů TIME je tady!

Pedály TIME dostaly nový vzhled a vlastnosti, které přinášejí nízkou hmotnost a vylepšenou ergonomii. TIME také upravil a zjednodušil nabídku silničních a MTB pedálů pro usnadnění výběru ideálních pedálů pro potřeby všech cyklistůVíce se dočtete v článku.

Novinka pro rok 2025! Rock Shox Psylo zpět na scéně!

Rok 2025 se nese ve znamení novinek napříč celým spektrem amerického gigantu SRAM. V letošním roce se do nabídky vrátila legendární vidlice PSYLO a updatu doznaly vidlice Domain a Rudy. Pojďte se s námi podívat na více detailů.

Kolekce oblečení Troy Lee Designs 2024

Připravili jsme pro vás ucelený přehled kolekce oblečení od americké značky Troy Lee Designs pro sezonu 2024. Proč? Troy Lee Designs má v nabídce opravdu velké množství oblečení rozdělených podle vašeho jezdeckého zaměření. Ať už jste závodník nebo se vozíte jen tak pro zábavu, v TLD na vás mysleli. A my se rozhodli vám výběr usnadnit právě tímto přehledem.

Průřez kolekcí helem Troy Lee Designs 2024

Ve světě horských kol snad není nikdo, kdo by neznal Troy Lee Designs. Legendární americkou značku helem, oblečení a chráničů pro MTB, motokros a další disciplíny. TLD jsou jedním z lídrů na trhu, kteří posouvají své produkty neustále kupředu inovacemi materiálů a technologií tak, aby svým uživatelům přinášely co nejlepší bezpečnost a komfort během jízdy.