Tubolight Diamana: O krok před ostatními
Tubolight Diamana: O krok před ostatními

Tubolight Diamana: O krok před ostatními

22.04.2024

Italská značka Tubolight přichází na trh s novou, inovativní vložkou do plášťů Diamana. Už to není jen o tom vložit kus natvarovaného pěnového polyethylenu do pláště, který pouze ochrání ráfek při tvrdším nárazu nebo vám po defektu umožní nouzový návrat domů. Ke slovu přichází věda. Na začátku vzniku vložky Tubolight Diamana byla studie, která zkoumá pohyb molekul vzduchu uvnitř pláště během jeho deformace vlivem vnější síly.

Jak to teda funguje?

Podíváme-li se zpomaleně na stlačení pláště při nárazu, zjistíme, že celý proces je tak rychlý, že se plášť vrátí do původního tvaru ještě předtím, než se vůbec začne odpružení dostávat do komprese. Tím vzniká nestálý tlak pláště na podklad, což se rovná špatné trakci.

Tento jev můžeme zmírnit snížením tlaku v plášti. Je to vlastně důvod, proč plášť s nižším tlakem nabízí lepší trakci. Nová vložka do ráfků Tubolight Diamana díky specifickému tvarování řeší právě tento negativní jev. Řízené proudění vzduchu vložkou totiž snižuje odskok pláště a pomáhá udržet konstantní tlak pláště na podklad.

Proč takový tvar?

Kanály na boku vložky jsou tvarovány tak, aby vytvářely tzv. Venturiho efektJedná se o stejný princip jako u vozů Formule 1, kdy zrychlené proudění vzduchu pod vozem zvyšuje jeho přítlak. To znamená, že se se zmenšováním kanálů zvyšuje rychlost proudění vzduchu skrze tyto kanály. Tím se urychlí proudění vzduchu z vnější části vložky do vnitřní části mezi vložku a ráfek. Vzduch se poté zachytí ve vnitřní části a prodlouží se tak doba, kdy se dostane zpět do vnější části. Po celou dobu tlumení je tak v místě stlačení pláště velmi málo vzduchu.

Aerodynamika nade vše!

Jamky na horní straně vložky jsou inspirovány jamkami na golfových míčcích a spolu s vlnitým tvarem vložky napomáhají tomu, aby se vzduch neodrážel zpět do stěny pláště, ale proudil dál do bočních kanálků.

Čísla?

O 9 % nižší valivý odpor na nerovném povrchu. I při zohlednění vyšší hmotnosti kol vlivem vložek se tato úspora vždy projeví rychlejším časem ve stoupání.

Až o 60 % vyšší přilnavost pláště. Tento masivní nárust dostává trakci na zcela novou úroveň.

O 55 % méně vibrací. Lepší tlumení, menší únava, jistější jízda.

Odolnost a jednoduchost

Tubolight Diamana je vyrobena z EVA pěny s vysokou hustotou a tvrdostí, aby byla zaručena tvarová stálost a díky ní také stálé proudění vzduchu mezi kanálky. To vede také k její extrémně dlouhé trvanlivosti. Očekávaná životnost je několik let.

Instalace vložky do plášťů Tubolight Diamana je poměrně snadná. Neabsorbuje žádný z bezdušových tmelů na trhu a je 100% funkční se všemi běžnými bezdušovými ventilky.

Diamana SL

Nový standard pro vložky do cross country plášťů, který zajišťuje rychlejší časy ve všech situacích. Měkčí směs, která dokonale odpovídá lehkým xc plášťům.

Použití: cross country

Hmotnost: 97 gramů, pouze 29"

Diamana HD

Nejuniverzálnější rozměr, střední směs, která nabízí zvýšenou ochranu a podporu pneumatik ale stále si zachovává nízkou hmotnost.

Použití: downcountry (zadní), trail, enduro/dh (přední)

Hmotnost: 145 gramů, pouze 29"

Diamana XHD

Nová, extra vysoká ochrana, tvrdá směs určená speciálně pro těžké dvouvrstvé pneumatiky.

Použití: enduro, sjezd, elektrokola

Hmotnost: 205 gramů (27,5"), 220 gramů (29")

Vložky do plášťů Tubolight Diamana se prodávají v balení po dvou kusech. K dispozici je celkem 8 různých variant, které pokrývají všechny logické kombinace, které můžete na kole potřebovat.

Rychlost odvalování, trakce, tlumení nárazů a ochrana proti průrazu vždy byly kompromisem mezi použitou směsí, pevností pláště a nahuštěním vzduchu. To ale neplatí s použitím inzertu do pláště Tubolight Diamana. Při stejném tlaku v plášti získáváte nižší valivý odpor, vyšší přilnavost a hladší jízdu, díky čemuž je vaše jízda rychlejší a bezpečnější. Ve stoupání i v klesání. Vítejte v nové éře!

Podobné články

Co je to technologie Fizik Adaptive?

Dost bylo bolavého zadku po celém dni v sedle kola! Italský výrobce sedel fizik je tady se svojí technologií 3D tisku, které říká Adaptive, aby vám od nepříjemné bolesti sedací partií pomohl. Jak Adaptive funguje a co to vlastně znamená si řekneme v následujícím článku.

Nová generace pedálů TIME je tady!

Pedály TIME dostaly nový vzhled a vlastnosti, které přinášejí nízkou hmotnost a vylepšenou ergonomii. TIME také upravil a zjednodušil nabídku silničních a MTB pedálů pro usnadnění výběru ideálních pedálů pro potřeby všech cyklistůVíce se dočtete v článku.

Novinka pro rok 2025! Rock Shox Psylo zpět na scéně!

Rok 2025 se nese ve znamení novinek napříč celým spektrem amerického gigantu SRAM. V letošním roce se do nabídky vrátila legendární vidlice PSYLO a updatu doznaly vidlice Domain a Rudy. Pojďte se s námi podívat na více detailů.

Kolekce oblečení Troy Lee Designs 2024

Připravili jsme pro vás ucelený přehled kolekce oblečení od americké značky Troy Lee Designs pro sezonu 2024. Proč? Troy Lee Designs má v nabídce opravdu velké množství oblečení rozdělených podle vašeho jezdeckého zaměření. Ať už jste závodník nebo se vozíte jen tak pro zábavu, v TLD na vás mysleli. A my se rozhodli vám výběr usnadnit právě tímto přehledem.

Průřez kolekcí helem Troy Lee Designs 2024

Ve světě horských kol snad není nikdo, kdo by neznal Troy Lee Designs. Legendární americkou značku helem, oblečení a chráničů pro MTB, motokros a další disciplíny. TLD jsou jedním z lídrů na trhu, kteří posouvají své produkty neustále kupředu inovacemi materiálů a technologií tak, aby svým uživatelům přinášely co nejlepší bezpečnost a komfort během jízdy.

Nový Cannondale Scalpel je tady!

Od toho, co první generace Scalpelu v roce 2002 dokázala, že celoodpružené kolo může být rychlejší než hardtail, byl Scalpel vždy tím kolem, které určovalo směr. Definovalo směr, kterým se má XC ubírat, ne kde je nebo kde bylo. A tenhle nový krasavec pokračuje v legendárním odkazu.