Cannondale představuje novou Moterru SL: Nejlehčí plnohodnotný e-bike, který byl kdy vytvořen*
Cannondale představuje novou Moterru SL: Nejlehčí plnohodnotný e-bike, který byl kdy vytvořen*

Cannondale představuje novou Moterru SL: Nejlehčí plnohodnotný e-bike, který byl kdy vytvořen*

20.02.2024

Cannondale představuje nejlehčí horské plnohodnotné elektrokolo, jaké kdy bylo vyrobeno – zcela nový model Moterra SL. S točivým momentem až 85 Nm, špičkovým výkonem více než 600 W a 601Wh baterií váží pouhých 19,5 kg a představuje kolo v kategorii e-MTB, které definuje svou vlastní třídu. Díky hbitosti a hravosti společně s velkým výkonem a dojezdem je Moterra kolo jako žádné jiné – každý trail se promění v nepřetržitou zábavu ve vysoké rychlosti.

Hbitý a aktivní trail e-bike

Kombinace vysokého výkonu a nízké hmotnosti kola Moterra SL vyžadovala maximální inženýrské dovednosti při její stavbě. Vytvoření lehkého rámu se 150 mm zdvihem je možné jen díky průkopnickým zkušenostem s karbonem a technologii FlexPivot převzaté ze závodního kola Scalpel XC, které má na krku nespočet vítězství ve světovém poháru. Pevné části řetězové vzpěry FlexPivot nahrazují tradiční Horst Link, čímž zachovávají skutečný čtyř čepový systém pružení a zároveň eliminují hmotnost kola a údržbu ložisek čepů zadní stavby. Tento systém umožnil konstruktérům vyladit dokonalou odezvu odpružení, ať už směrem od jezdce nebo od terénu. Výsledkem je neuvěřitelná trakce, citlivost při brzdění a hravý pocit, který vám dodá sebedůvěru.

Tím to ale nekončí. Konstrukční přístup společnosti Cannondale  s názvem "Proportional Response" znamená, že vše od kinematiky odpružení až po geometrii – včetně délky řetězových vzpěr – je zcela přizpůsobeno pro každou velikost rámu. Takže všichni jezdci získají stejný výjimečný výkon odpružení a zážitek z ovládání.

Maximální výkon, minimální hmotnost

Výkon kola Moterra SL pochází ze speciálně vyladěné verze pohonné jednotky Shimano EP801 – nejlehčího motoru, který dokáže nabídnout maximální výkon a nízkou hmotnost. S točivým momentem 85 Nm a maximálním výkonem přes 600 W přináší do pořádnou dávku energie. Ve spolupráci s firmou Shimano byly vyvinuty na míru vyladěné jízdní režimy, aby bylo možné maximálně využít schopností motoru EP801. K dispozici jsou režimy "ECO" (minimální asistence, maximální dojezd pro celodenní vyjížďky), dva "TRAIL" módy (první TRAIL mód nabízí střední výkon, skvělý pro jízdu s přáteli na lehkých elektrokolech, druhý TRAIL mód zvyšuje asistenci pro vyjížďky s kamarády na plnohodnotných elektrokolech) a "BOOST" (plný výkon, po celou dobu). Jedinečný design baterie využívá vlastní konfiguraci článků, která ukládá více energie na kilogram než kdykoli předtím, a vytváří tak neuvěřitelně kompaktní baterii, která do pouhých 3,1 kg včetně kabeláže vměstná plných 601 watthodin.

Moderní geometrie

Při pronikání do detailů geometrie se ukazuje, že Moterra SL je jedinečná a progresivní. Má 62,5stupňový hlavový úhel, který byste hledali spíše u DH kola. Hlavové složení umožňuje navíc měnit úhel hlavy o 1,2 stupně. Nabízí také dlouhý reach a strmý sedlový úhel jako u moderního trailového kola. Pozice jezdce je uprostřed kola a je upravena speciálně pro každou velikost. Na papíře se to může zdát bizarní, ale v praxi si uvědomíte, jak moc to všechno dává smysl vzhledem k rychlosti, kterou toto kolo jede, a jak citlivé zůstává na každém úseku každého trailu.

Flip Chip

Díky Flip Chipu v zadní stavbě můžete Moterru SL postavit jako mullet s 29” kolem vepředu a 27.5” kolem vzadu. Dosáhnete tak ideálního poměru mezi obratnostní a rychlostí. Pokud jste fanoušky spíše plnohodnotné 29”, není problém. Díky Flip Chipu uděláte z Moterry SL plnohodnotnou "devětadváci", aniž byste ztratili cokoliv ze zábavnosti.

Zcela nová Moterra SL je k dispozici ve velikostech od S po XL a v různých konfiguracích, včetně limitované série od LAB71.

Více informací naleznete na www.cannondalebikes.sk.

* Odvážné tvrzení, my víme. Proto nás právní zástupci donutili přidat hvězdičku. Pod pojmem "plně výkonný" rozumíme eMTB s pohonnou jednotkou schopnou vyvinout točivý moment alespoň 85 Nm a baterií o kapacitě alespoň 600 Wh. Takže teď už to víte.

Podobné články

Tubolight Diamana: O krok před ostatními

Italská značka Tubolight přichází na trh s novou, inovativní vložkou do plášťů Diamana. Už to není jen o tom vložit kus natvarovaného pěnového polyethylenu do pláště, který pouze ochrání ráfek při tvrdším nárazu nebo vám po defektu umožní nouzový návrat domů. Ke slovu přichází věda. Na začátku vzniku vložky Tubolight Diamana byla studie, která zkoumá pohyb molekul vzduchu uvnitř pláště během jeho deformace vlivem vnější síly.

Novinka pro rok 2025! Rock Shox Psylo zpět na scéně!

Rok 2025 se nese ve znamení novinek napříč celým spektrem amerického gigantu SRAM. V letošním roce se do nabídky vrátila legendární vidlice PSYLO a updatu doznaly vidlice Domain a Rudy. Pojďte se s námi podívat na více detailů.

Kolekce oblečení Troy Lee Designs 2024

Připravili jsme pro vás ucelený přehled kolekce oblečení od americké značky Troy Lee Designs pro sezonu 2024. Proč? Troy Lee Designs má v nabídce opravdu velké množství oblečení rozdělených podle vašeho jezdeckého zaměření. Ať už jste závodník nebo se vozíte jen tak pro zábavu, v TLD na vás mysleli. A my se rozhodli vám výběr usnadnit právě tímto přehledem.

Průřez kolekcí helem Troy Lee Designs 2024

Ve světě horských kol snad není nikdo, kdo by neznal Troy Lee Designs. Legendární americkou značku helem, oblečení a chráničů pro MTB, motokros a další disciplíny. TLD jsou jedním z lídrů na trhu, kteří posouvají své produkty neustále kupředu inovacemi materiálů a technologií tak, aby svým uživatelům přinášely co nejlepší bezpečnost a komfort během jízdy.

Vybíráme celoodpružené elektrokolo

Nákup nového celoodpruženého elektrokola je náročný proces, který je nutné dobře promyslet a pečlivě zvážit všechny pro a proti, které má vaše nové elektrokolo splňovat. V následujícím článku se podíváme na nabídku celoodpružených kol značek Cannondale a GT Bicycles.

Bezdušový systém s Peaty's snadno a rychle

Většina moderních kol má už v základu bezdušové ráfky a s největší pravděpodobností i bezdušové pláště. I tak se většinou ke svým novým majitelům dostanou vybavena dušemi a s obyčejnou páskou, která není pro přestavbu na bezdušový systém vhodná. S tím vším vám dokáže pomoci britská značka Peaty’s, která dodává také kompletní řešení pro bezdušové systémy. V dnešním článku si popíšeme postup, jak si bezdušáky vyrobit a co je k tomu potřeba.