Vybíráme gravel bike
Vybíráme gravel bike

Vybíráme gravel bike

30.11.2023

Kategorie kol s označením gravel bike je čím dál populárnější, a proto se jí i jednotlivé značky věnují stále ve větší míře. V tomto článku vám tak představíme kola značek GT a Cannondale, na kterých se vám pokusíme poodhalit rozmanitost této nabídky na trhu.

Řešení rovnice n+1

Oblíbenost kol s berany, která se nebojí ani náročnějšího terénu v poslední době strmě stoupá a nejeden cyklista vidí právě v gravel biku logické doplnění odvěké cyklistické rovnice n+1 týkající se ideálního počtu kol.

Milovníky odpružených horských kol nadchne jednoduchost a rychlost štěrkoletu a příznivci čistokrevných silniček zase ocení odolnost a schopnost jízdy po površích, které mají k dokonalé černé asfaltové stuze daleko. Nakonec i běžný uživatel přemisťující se v pracovní dny do zaměstnání a o víkendech při cestách za dobrodružstvím ocení univerzálnost a všestrannost gravel kola.

Zpátky do minulosti aneb GT Grade jako strůjce kategorie gravel

Na počátku masové oblíbenosti kol typu gravel bike stál Grade. Tedy GT Grade. Ve své době revoluční počin americké značky působil v roce 2014 jako zjevení na poli kol s typickými berany. Kotoučové brzdy a průchodnost pro široké pláště nebyly ani zdaleka rozšířené do takové míry jako dnes a za téměř 10 let své existence si GT Grade našel hromadu příznivců i spokojených uživatelů. Pro modelový rok 2024 přišel výrobce GT s cela novým modelem Grade, který ze svého předchůdce získal to nejlepší.

Tripple Triangle + Floating Seat Stays

Na první pohled se stále jedná o starou dobrou „Grejdynu“. Typický Tripple Triangle je zde však vylepšen o absenci napojení na sedlovou trubku a z něj vyplývající nárust již tak vynikající míry pohodlí. O komfort sedacích partií se tak starají sedlové vzpěry, které jsou tvořeny kombinací jádra ze skelných vláken a vnější karbonové vrstvy.

Samotné pohodlí však není jediným benefitem přepracovaného Tripple Trianglu, díky funkčnímu odpružení je zadní kolo ve stálém kontaktu s povrchem, a tak vaše drahocenná energie může být lépe přeměněna v pohyb směrem vpřed.

Ani do kopců vás nebude GT Grade brzdit. Díky rámu z uhlíkového kompozitu se může i základní karbonový model pochlubit hmotností rámu pouhých 980 g. Nejednoho jezdce používajícího kolo po celý rok potěší přítomnost závitových vložek a nasazovacího úchytu pro blatníky.

A co zbytek kola?

Všechny tyto prvky však byly součástí již stávajícího modelu. Pojďme se zaměřit na některé novinky a vylepšení. Ruku v ruce s rozmanitějším a náročnějším terénem, se zvětšuje i objem plášťů současných gravel kol. Grade samozřejmě nezůstal pozadu, a tak do něj s přehledem dáte pláště o rozměru 700x45, který je zaručený i při instalaci blatníků. Bez blatníků se vejdou pláště až do šíře 50c. Kola se otáčejí okolo pevných os standardního rozměru 142×12 mm vzadu resp. 100×12 ve vidlici. U nejvyššího modelu Grade Carbon Pro X navíc nechybí teleskopická sedlovka, jež je ovládána levou brzdovou pákou, a odpružená vidlice Rock Shox Rudy XPLR.

Dobrodružství = gravel bike

Expedičnímu pojetí kola nahrává i velké množství úchytů pro brašny a tašky všeho druhu jak na rámu, tak na vidlici. U hliníkové verze můžete dokonce umístit košíky na láhve na zadní vzpěry rámu a směle se tak vydat vstříc žíznivým dálavám. Nabídka zahrnuje 2 hliníkové a 4 karbonových modelů.

Cannondale Topstone

Cannondale byl vždy znám pro svá neortodoxní řešení a objevování nových vývojových cest. Nejinak je tomu i u modelů Topstone Carbon.

Odpružená kouzla s karbonem

Označení Topstone je fanouškům značky známé. Aktuální generace tohoto kola sází na karbonové vlákno. Díky dlouholetým zkušenostem se zpracováním tohoto materiálu si Cannondale mohl dovolit využít služeb odpružení s názvem Kingpin. Zadní stavba kola je v místě napojení řetězových vzpěr na sedlovou trubku spojená s rámem pomocí čepu a kluzných pouzder.

O vlastní pohyb zadní stavby se starají speciální profilace v řetězových vzpěrách, sedlové trubce, horní rámové trubce a sedlovce. Díky tomu jezdec získá kolo, které si uchovává jednoduchost typickou pro gravel bike, ale zároveň pohodlí celoodpruženého rámu.

Proportional Response

Každá velikost byla vyladěna tak, aby vytěžila maximum z této unikátní konstrukce a nabídla všem jezdcům maximální zdvih s hodnotou 30 mm.

Standardní kola o rozměru 700 lze osadit plášti o maximální šířce 45 mm V případě použití rozměru 650b lze kolo dovybavit plášti s šířkou až 54 mm. Kola se do rámu a vidlice uchycují pomocí pevných os. Modely Topstone v hliníkovém i karbonovém provedení najdete v nabídce s několika variantami pohonů – 1x11, 1x12, 2x11 a 2x12. V kombinaci s kazetami s velkým rozsahem vám nebude žádný kopec těžkou překážkou.

Gravel bike s navýšenými schopnostmi

Co se týče rozšířených jízdních vlastností, Cannondale přesahuje již v minulosti dosažené mety a kloubí koncept předního odpružení představený v 2015 s výše zmiňovanou technologií zadního pružení Kingpin.

Gravel vidlice Lefty Oliver

Výrobce v minulosti představil celoodpružené modely Topstone Carbon Lefty 1 a Topstone Carbon Lefty 2. V tomto případě se však nejednalo o klasickou vidlici Lefty Ocho, jež je výbavou XC biků vyšších sfér, ale o zcela přepracovaný model Lefty Oliver známý již z proslulého modelu Cannondale Slate. Jedná se o vidlici s 30 mm zdvihu a sagem s hodnotou nula. Tyto dispozice kolu Topstone Carbon Lefty zajišťují příjemnou tuhost, což je vlastnost, jež jezdec od gravel biku očekává. Zároveň vám však nabízí pohodlí v krizových situacích, kdy dojde k ostřejšímu nárazu. Nejedná se tedy o klasický odpružený bike, ale pocitově jde o pevné kolo, jehož odpružení ožije pouze v moment, když jej opravdu potřebujete.

Drát i bezdrát na carbonech

Karbonová varianta gravel biku Cannondale Topstone je v nabídce jak s mechanickým, tak i bezdrátovým systémem řazení SRAM AXS. U bezdrátové varianty si můžete vybírat mezi modely Topstone Carbon Rival AXS v nenápadné hořčicové barvě, Topstone Carbon Apex AXS v zářivém růžovém provedeníTopstone Carbon 1 Lefty se sadou Force AXS XPLR nebo osvětlený model Topstone Carbon 1 RLE na 2x12 sadě Force eTap AXS.

Osvětlení v základní výbavě

Používáte kolo především k cestám do práce a z práce? V Cannondale na vás myslí a připravili pro vás modely Topstone Carbon 1 RLE, Topstone Carbon 2 L a Topstone Carbone 3 L, které jsou již z výroby osazeny integrovaným osvětlením Lezyne. Model 1 RLE navíc disponuje zadní blikačkou Garmin Radar s detekcí provozu!

Topstone v hliníkovém provedení

Gravel bike na rámu z hliníkových slitin, Cannondale Topstone, přijíždí s rozšířenou modelovou řadou. Nově zde najdete dostupnou variantu Topstone 4 ve dvou barevných provedeních nebo nejvyšší model Topstone LTD na sadě Shimano GRX 800.

Novinkou je model Topstone Apex 1, který je osazený novou mechanickou gravelovou řadou Sram Apex XPLR 1x12 se 40 zubovým převodníkem a 12rychlostní kazetou s rozsahem 11-44 zubů.

Do rámu se vejdou pláště v šířce 45 mm a na rámu najdete bezpočet úchytů pro brašny a různé vybavení. Celokarbonová vidlice se může stejně jako rám pochlubit pevnou osou a moderním úchytem kotoučové brzdy standardu flat mount. Hliníkový Topstone představuje odolné a spolehlivé kolo ať už pro cesty do práce nebo celodenní výlety za dobrodružstvím.

Cannondale SupeSix EVO SE

Závodně orientovaný speciál SuperSix EVO patří v portfoliu Cannondale k nejnovějším přírůstkům. Výrobce jej nabízí hned ve třech verzích. Ta s jednopřevodníkem je čistě cyklokrosového zaměření a poznáte ji podle přídomku CX. Druhá varianta s označením SE jde cestou širších pláštů a elektronické sady SRAM Rival eTap AXS s dvoupřevodníkem a představuje tak gravel bike se závodní DNA. Verze SuperSix EVO SE je navíc v nabídce ve dvou barevných kombinacích. A pokud by někdo zatoužil po verzi SuperSix EVO SE a není fandou elektronického řazení, máme pro vás dobrou zprávu. Cannondale SuperSix EVO 2 je v nabídce na mechanickém pohonu Shimano GRX!

Spojení několika trendů

V případě modelu Cannondale Topstone Neo SL můžete využít všech schopností klasického gravel biku, ale zároveň získáte benefit v podobě diskrétně řešené elektrické dopomoci. Motor Mahle ebikemotion o výkonu 250Wh je zde součástí zadního náboje a baterie je důvtipně schována ve spodní rámové trubce.

Rozhodně doporučujeme kategorii gravel bike vyzkoušet, protože nabídne jezdcům dosud nevídané možnosti a svobodu. Nemusíte se vázat jen na jeden povrch a plánovat vyjížďky podle něj. Gravel kola zvládnou překvapivě mnoho a často největší zábavou je objevování neznámých tras vedoucích kolem mnohokrát projetých cest. Je to zábava a radost a o tom je cyklistika především.

Podobné články

Co je to technologie Fizik Adaptive?

Dost bylo bolavého zadku po celém dni v sedle kola! Italský výrobce sedel fizik je tady se svojí technologií 3D tisku, které říká Adaptive, aby vám od nepříjemné bolesti sedací partií pomohl. Jak Adaptive funguje a co to vlastně znamená si řekneme v následujícím článku.

Tubolight Diamana: O krok před ostatními

Italská značka Tubolight přichází na trh s novou, inovativní vložkou do plášťů Diamana. Už to není jen o tom vložit kus natvarovaného pěnového polyethylenu do pláště, který pouze ochrání ráfek při tvrdším nárazu nebo vám po defektu umožní nouzový návrat domů. Ke slovu přichází věda. Na začátku vzniku vložky Tubolight Diamana byla studie, která zkoumá pohyb molekul vzduchu uvnitř pláště během jeho deformace vlivem vnější síly.

Novinka pro rok 2025! Rock Shox Psylo zpět na scéně!

Rok 2025 se nese ve znamení novinek napříč celým spektrem amerického gigantu SRAM. V letošním roce se do nabídky vrátila legendární vidlice PSYLO a updatu doznaly vidlice Domain a Rudy. Pojďte se s námi podívat na více detailů.

Průřez kolekcí helem Troy Lee Designs 2024

Ve světě horských kol snad není nikdo, kdo by neznal Troy Lee Designs. Legendární americkou značku helem, oblečení a chráničů pro MTB, motokros a další disciplíny. TLD jsou jedním z lídrů na trhu, kteří posouvají své produkty neustále kupředu inovacemi materiálů a technologií tak, aby svým uživatelům přinášely co nejlepší bezpečnost a komfort během jízdy.

Fizik VENTO PROXY - Nové tretry pro gravel a MTB

Nové závodní tretry pro všechny, kteří hledají maximální výkonnost a skvělou cenu nových bot. Více informací o těchto tretrách a jejich klíčových vlastnostech, najdete v článku.

Bezdušový systém s Peaty's snadno a rychle

Většina moderních kol má už v základu bezdušové ráfky a s největší pravděpodobností i bezdušové pláště. I tak se většinou ke svým novým majitelům dostanou vybavena dušemi a s obyčejnou páskou, která není pro přestavbu na bezdušový systém vhodná. S tím vším vám dokáže pomoci britská značka Peaty’s, která dodává také kompletní řešení pro bezdušové systémy. V dnešním článku si popíšeme postup, jak si bezdušáky vyrobit a co je k tomu potřeba.