Nový Sram Eagle Transmission
Nový Sram Eagle Transmission

Nový Sram Eagle Transmission

21.03.2023

Nová, revoluční sada Sram Eagle Transmission (T-Type) je tady! V čem je jiná a jaké přináší svým uživatelům výhody se dočtete v následujícím článku.

Značka SRAM představila zcela nové MTB sady SRAM Eagle Transmission (T-type). Od představení první dvanáctirychlostní sady s označením Eagle uběhlo již 6 let, od převodového systému pouze s jedním převodníkem dokonce 11 let. A za tu dobu se povedlo tyto systémy doladit na maximální možnou úroveň. Na základě těchto dlouhodobých zkušeností začal SRAM vyvíjet úplně nový systém, který odstraňuje slabiny stávajících, a díky kterému bude možné dosáhnout úplně nové úrovně výkonu. Inženýři se zaměřili na celé rozhraní pohonného systému s cílem vytvořit perfektně funkční celek s minimem možných odchylek a nastavení. SRAM Eagle T-type je první převodový systém horských kol svého druhu, který představuje zcela novou úroveň a nová očekávání vůči celku.

Nový SRAM Eagle byl navržen a zkonstruován pro nejnáročnější jezdce na světě. Celý systém je postaven okolo pevné osy zadního kola. Díky tomu je výrazně robustní, plně integrovaný a společně s bezdrátovým ovládáním nabízí takovou rychlost a odezvu řazení, kterou jsme ještě neměli možnost pocítit. Zjednodušuje, zesiluje a posouvá životnost na novou hranici. Nepoužívá patku přehazovačky ani seřizovací šrouby a umožňuje přesné řazení i v maximálním tahu. Eagle T-type přináší absolutní revoluci v tom, jak funguje převodový systém na horském kole. 

Společně s novými sadami Eagle T-type představil SRAM také novou kolekci brzd Stealth pro modelové řady Code a Ultimate. O této nové kolekci si můžete také přečíst v našem článku ZDE.

Přehazovačky SRAM Eagle Transmission

XX SL Eagle, XX Eagle a X0 Eagle

Přehazovačka Eagle T-type zásadně mění vztah mezi kazetou a přehazovačkou. Přehazovačka se montuje na pevnou osu zadního kola a je navržena jako integrovaná, vzájemně nezávislá komponenta pohonu. Tato převratná metoda uchycení vytváří mnohem pevnější spojení mezi přehazovačkou a rámem kola. Navíc zajišťuje vždy přesnou pozici přehazovačky vzhledem ke kazetě a rámu kola, takže již nejsou potřeba žádné šrouby pro nastavování horního a spodního dorazu. Přehazovačky jsou vybaveny stejně jako předchozí generace ochranou proti přetížení, kdy se v případě nárazu motorek odpojí, čímž dá přehazovačce volnost pohybu a následně ji zase vrátí do původní polohy. Nový, více zastrčený profil přehazovačky také zvyšuje její odolnost a vychází vstříc její údržbě. Novinkou pro další zvýšení výkonu v závodě je spodní kladka s takzvaným Magic Wheel, které se v případě zaseknutí předmětu stále točí. Toto vylepšení najdeme na modelech XX SL a XX Eagle. Přehazovačky Eagle T-type mají v případě potřeby vyměnitelnou vnější část chránící přehazovačku i kryt kloubu.  

Podmínkou pro montáž těchto přehazovaček je rám se standardem uchycení UDH. Přehled těchto rámů naleznete zde: https://bikefinder.sram.com/universal-derailleur-hanger-bikes.

Řazení SRAM Eagle Transmission

EAGLE AXS

Nové řazení AXS nabízí nižší hmotnost, přepracovanou ergonomii a výrazně lepší rozsah nastavení. Vyznačuje se dvoutlačítkovou konstrukcí „click and fire“ s intuitivním ovládáním. Navíc umožňuje jezdcům přizpůsobit přiřazení tlačítek prostřednictvím aplikace AXS. Díky jedinečnému designu a velkému rozsahu nastavení lze řazení AXS namontovat na levou i pravou ruku.

Kliky SRAM Eagle Transmission

Sada klik SRAM XX SL EAGLE

Absolutní vrchol nyní představuje sada klik XX SL Eagle DUB. Díky ultra lehké a maximálně pevné, duté konstrukci z karbonových vláken se jedná o nejlehčí kliky s ISO certifikací na trhu, které nabízí skutečně maximální výkon. S frézovanými převodníky uchycenými napřímo se jedná o kus materiálu, který si budete prohlížet do každého detailu.   

Samozřejmostí je dostupnost sady klik s integrovaným měřičem výkonu v rozsahu převodníků 32–38 zubů, který zaznamenává a přenáší živé a přesné údaje o výkonu. Díky využití zcela nové konstrukce založené na přímé montáži s přesností +/- 1,5 % jedná o nejpřesnější a nejvýkonnější měřič výkonu. Nová konstrukce využívá patentovaný systém uchycení převodníku, který umožnil snížit hmotnost bez snížení spolehlivosti. Oboustranný systém měření výkonu vypočítává celkové watty, je subtilní, lehký a může se pochlubit bezkonkurenční výdrží baterie (CR2032) až 200 hodin. Navíc díky AxCad přenáší údaje o kadenci bez nutnosti použití samotného měřiče kadence. Je také kompatibilní se systémem RockShox Flight Attendant, což umožňuje úplné propojení všech komponentů s podporou systému AXS. Technologie MagicZero automaticky kontroluje a rekalibruje měřič výkonu během jízdy. Nekompromisní, vysoce výkonný přenos dat, který vám dává náskok před konkurencí. 

Sada klik SRAM XX Eagle

Kliky XX Eagle sbírají již roky medaile z mistrovství světa a dalších nejprestižnějších podniků. XX Eagle DUB jsou jejich další evolucí. Konstrukce z karbonových vláken s pěnovým jádrem zajišťuje vysokou pevnost a co nejnižší hmotnost. Kliky s napřímo montovanými převodníky jsou nově vybaveny odnímatelným a vyměnitelným systémem bash guard, který chrání převodník před poškozením.  

Stejně jako vrcholné provedení se i model klik XX Eagle nabízí i ve variantě s integrovaným měřičem výkonu. Měřič výkonu Quarq je díky systému označovanému „DUB-PWR“ umístěn elegantně do osy klik DUB. Výhodou tohoto řešení je jeho nenápadnost, odolnost a zároveň nízká hmotnost. Výkon je snímán z levé kliky a následně dopočítáván s přesností +/-3 %. O napájení systému se stará vyměnitelná lithiová baterie AAA s výdrží až 400 hodin.  Je také kompatibilní se systémem Flight Attendant, což umožňuje úplné propojení všech komponentů s podporou systému AXS. Sada klik XX Eagle s měřičem výkonu bude k dispozici s převodníky v rozsahu 32–36 zubů a s možností montáže chrániče bash guard. V nabídce bude také samostatná levá klika s integrovaným měřičem pro upgrade klik o snímání výkonu.  

Sada klik SRAM X0 Eagle

Nejpokročilejší hliníková sada klik SRAM, která kdy byla vyrobena. Celohliníková konstrukce opracovaná tak, aby nabízela dokonale vyvážený poměr tuhosti a hmotnosti. Kliky s napřímo montovanými převodníky je možné také doplnit novým, odnímatelným systémem bash guard, který chrání převodník před poškozením.  

Kliky X0 Eagle se rovněž nabízí i ve variantě s integrovaným měřičem výkonu Quarq, ve verzích s přímo montovanými převodníky s rozsahem 30–34 zubů a možností montáže chrániče bash guard. Ten je elegantně umístěn do osy klik DUB. Výhodou tohoto řešení je jeho nenápadnost, odolnost a zároveň nízká hmotnost. Výkon je snímán z levé kliky a následně dopočítáván s přesností +/-3 %. O napájení systému se stará vyměnitelná lithiová baterie AAA s výdrží až 400 hodin.  Je také kompatibilní se systémem Flight Attendant, což umožňuje úplné propojení všech komponentů s podporou systému AXS. V nabídce bude také samostatná levá klika s integrovaným měřičem pro upgrade klik o snímání výkonu.

Sada klik SRAM XX a X0 Eagle E-MTB 

Tyto sady klik jsou optimalizovány pro použití na E-MTB. Model klik XX Eagle využívá karbonovou konstrukci s pěnovým jádrem pro maximální pevnost a tuhost při vysokém točivém momentu, který je na kliky při jízdě na elektrokole vyvíjen. Kliky X0 Eagle využívají celohliníkové konstrukce opracované tak, aby nabízela dokonale vyvážený poměr tuhosti, hmotnosti a zároveň odolnosti. Kliky s napřímo montovanými převodníky nabízejí také možnost doplnění o odnímatelné kryty převodníků. Kompatibilní se systémem „Gap Cap“ zajišťující optimální integraci pro motory BOSCH a BROSE. Rozhraní ISIS.  

Kazety SRAM Eagle Transmission

Kazeta SRAM XX SL Eagle

Kazeta je jedním z hlavních důvodů, proč nabízí nový Eagle nejlepší řazení i pod maximálním zatížením. Díky kompletní konstrukci X-Sync doslova čím větší sílu do pedálů vyvíjíte, tím lépe řadí. Oproti předchozí generaci byla zvětšena velikost druhého a třetího pastorku na 44 a 38 zubů. V kombinaci s 55 mm řetězovou linkou tak dochází k méně extrémním úhlům řetězu v celém rozsahu kazety a díky tomu se také výrazně prodlužuje životnost všech komponentů pohonu. Kazety Eagle T-type nabízí nejpřesnější řazení především díky integrovanému, vzájemně závislému systému kazety a přehazovačky, které jsou ve vzájemném kontaktu a díky tomu je zajištěno dokonale přesné nastavení na každém kole.  

Kazeta nabízí rozsah převodů 520 %, tedy 10–52 zubů. Konstrukce nové generace modelu XX Eagle SL je založena na frézované části z jednoho kusu tvrzené oceli označované X-Dome pro pastorky 4-12 na kterou navazují ultralehké, celohliníkové pastorky na stupních 1-3.

Kazeta SRAM XX Eagle

Konstrukce kazety XX Eagle je taktéž založena na frézované části z jednoho kusu tvrzené oceli označované X-Dome pro pastorky 4-12 na kterou navazují pastorky 2-3 z lisované oceli o velikosti 44 a 38 zubů, které jsou přichyceny k největšímu, celohliníkovému pastorku o 52 zubech. Rozsah převodů pro všechny kazety Eagle T-type je 520 %. 

Kazeta SRAM X0 Eagle

Kazeta X0 Eagle nabízí stejně jako oba dva vyšší modely rozsah 520 %, tedy 10–52 zubů. Největší pastorek vyrobený z hliníku pro nižší hmotnost. Kazeta X0 je plně schválena pro použití na elektrokolech.   

Veškeré kazety Eagle T-type mají červeně označený pastorek (Setup Cog), který se využívá při prvotním nastavení celého systému. Díky přesně danému procesu je celé nastavení jednoduché a spolehlivé. 

Řetězy SRAM Eagle Transmission

Řetěz SRAM XX SL Eagle

Speciálně navržené řetězy pro Eagle T-type. Odlišují se unikátní plochou horní částí, díky které jsou řetězy ještě pevnější a zvyšují výkon celého pohonu. Výřezy na vnějších plochách řetězů ještě zvyšují poměr mezi pevností a hmotností. Navíc se i vizuálně jedná o záležitost, která pozvedá vaše kolo zase o kus výše. 

Řetěz SRAM XX Eagle 

Nejpevnější řetěz, jaký SRAM kdy vyrobil. Speciálně navržen pro použití s pohonem Eagle T-type. Nová konstrukce, která se vyznačuje plochou horní částí maximalizuje pevnost řetězu a zvyšuje výkon celého pohonu. Tvrdý chromovaný povrch řetězu s dutými čepy prodlužuje živostnost řetězu.

Řetěz SRAM X0 Eagle 

Stejně jako oba vyšší modely řetězů Eagle T-type, využívá také konstrukci s plochou horní částí, která z něj dělá vysoce pevný řetěz s neuvěřitelnou životností. Má specifickou povrchovou úpravu Dark Polar a je opatřen takzvaným PVD povlakem pro vysokou odolnost proti korozi a opotřebení. Plně schváleno pro použití na elektrokolech. 

Více informací naleznete na oficiálních stránkách výrobce SRAM.

Podobné články

Co je to technologie Fizik Adaptive?

Dost bylo bolavého zadku po celém dni v sedle kola! Italský výrobce sedel fizik je tady se svojí technologií 3D tisku, které říká Adaptive, aby vám od nepříjemné bolesti sedací partií pomohl. Jak Adaptive funguje a co to vlastně znamená si řekneme v následujícím článku.

Tubolight Diamana: O krok před ostatními

Italská značka Tubolight přichází na trh s novou, inovativní vložkou do plášťů Diamana. Už to není jen o tom vložit kus natvarovaného pěnového polyethylenu do pláště, který pouze ochrání ráfek při tvrdším nárazu nebo vám po defektu umožní nouzový návrat domů. Ke slovu přichází věda. Na začátku vzniku vložky Tubolight Diamana byla studie, která zkoumá pohyb molekul vzduchu uvnitř pláště během jeho deformace vlivem vnější síly.

Nová generace pedálů TIME je tady!

Pedály TIME dostaly nový vzhled a vlastnosti, které přinášejí nízkou hmotnost a vylepšenou ergonomii. TIME také upravil a zjednodušil nabídku silničních a MTB pedálů pro usnadnění výběru ideálních pedálů pro potřeby všech cyklistůVíce se dočtete v článku.

Novinka pro rok 2025! Rock Shox Psylo zpět na scéně!

Rok 2025 se nese ve znamení novinek napříč celým spektrem amerického gigantu SRAM. V letošním roce se do nabídky vrátila legendární vidlice PSYLO a updatu doznaly vidlice Domain a Rudy. Pojďte se s námi podívat na více detailů.

Kolekce oblečení Troy Lee Designs 2024

Připravili jsme pro vás ucelený přehled kolekce oblečení od americké značky Troy Lee Designs pro sezonu 2024. Proč? Troy Lee Designs má v nabídce opravdu velké množství oblečení rozdělených podle vašeho jezdeckého zaměření. Ať už jste závodník nebo se vozíte jen tak pro zábavu, v TLD na vás mysleli. A my se rozhodli vám výběr usnadnit právě tímto přehledem.

Průřez kolekcí helem Troy Lee Designs 2024

Ve světě horských kol snad není nikdo, kdo by neznal Troy Lee Designs. Legendární americkou značku helem, oblečení a chráničů pro MTB, motokros a další disciplíny. TLD jsou jedním z lídrů na trhu, kteří posouvají své produkty neustále kupředu inovacemi materiálů a technologií tak, aby svým uživatelům přinášely co nejlepší bezpečnost a komfort během jízdy.