Ořech MAVIC ID 360 v detailech
Ořech MAVIC ID 360 v detailech

Ořech MAVIC ID 360 v detailech

10.05.2023

Ořech na kolo ID 360 je používán u zapletených kol Mavic a jeho vývoji bylo věnováno bezmála šest let. Tato technologie nabízí okamžitý záběr (Instant Drive) a mnohé další přednosti, které si nyní blíže představíme.

Vývoj značky Mavic

Historie firmy Mavic sahá do konce 19. století, kdy byly, krom plechových blatníků, předmětem výroby i dětská šlapací auta. Záběr produkce se postupem času rozšířil přes řídítka a představce až na hliníkové ráfky.

Výrazným krokem ve vývoji bylo přestavení vůbec prvního hliníkového galuskového ráfku na světě v roce 1934, jež se návazně stal populárním vybavením jezdců Tour de France. O té doby prošla značka Mavic mnoha dalšími mezníky. V současné době patří zapletená kola Mavic mezi ta nejlehčí a zároveň nejpevnější, co trh nabízí. Jejich silnou stránkou je rovněž dostupná cena a po celém světě přístupné zázemí servisních center.

Technologie ořechu Mavic ID 360

Systém ořechu na kolo Mavic ID 360 byl vyvinut již v roce 2013 a poprvé použit v roce 2016. Od té doby byl intenzivně testován a postupně bylo zapracováno několik vylepšení. Výsledkem je jedna jediná pružina, která znamená zredukování pohyblivých částí na minimum, což přináší vysokou spolehlivost a dlouhou životnost. Vysoce kvalitní 13mm široká ložiska splňují náročné standardy výrobků Mavic. K jejich zajištění je použit systém QRM Auto-adjustment, který se stará o automatické vymezení vůlí a přispívá tak k maximální efektivitě a životnosti komponentů Mavic.

Výsledkem těchto inovačních řešení je navýšení celkové torzní tuhosti oproti klasickému systému s praporky na dvojnásobek. Tento nový systém ID 360 je kompletně vyráběn v Evropě, stejně jako je tomu u všech zapletených kol Mavic.

Široké využití technologie ID 360

Technologie volnoběžného systému Instant Drive 360, kterou jsou vybaveny všechny zapletené sety horských kol od roku 2019, disponuje nízkou hmotností a okamžitým záběrem v rozsahu každých 9°. Gumové bezkontaktní těsnění zajišťuje minimální tření, zatímco široká nabídka adaptérů umožňuje neobvykle univerzální využití.

Klíčové rysy Instant Drive 360

  • Dvojitý rohatkový systém s 24, respektive 40 body záběru pro dokonalý přenos síly
  • Hliníková osa o průměru 17 mm a tvrzené hliníkové tělo ořechu pro snížení hmotnosti
  • Radiální těsnění zajišťující nízké tření pro vyšší rychlost a dokonalou vodotěsnost
  • Integrovaná pryžová klapka umožňující tišší chod
  • Varianty pro všechny typy kazet (SRAM XD, HG, MicroSpline®)

Údržba ořechu na kolo Mavic ID 360

Následují video vás krok po kroku provede jednotlivými úkony údržby celého systému Mavic Instant Drive 360. V čase 1:19 je znázorněna rovněž výměna klasického typu ořechu za XD ořech.

Podobné články

Co je to technologie Fizik Adaptive?

Dost bylo bolavého zadku po celém dni v sedle kola! Italský výrobce sedel fizik je tady se svojí technologií 3D tisku, které říká Adaptive, aby vám od nepříjemné bolesti sedací partií pomohl. Jak Adaptive funguje a co to vlastně znamená si řekneme v následujícím článku.

Tubolight Diamana: O krok před ostatními

Italská značka Tubolight přichází na trh s novou, inovativní vložkou do plášťů Diamana. Už to není jen o tom vložit kus natvarovaného pěnového polyethylenu do pláště, který pouze ochrání ráfek při tvrdším nárazu nebo vám po defektu umožní nouzový návrat domů. Ke slovu přichází věda. Na začátku vzniku vložky Tubolight Diamana byla studie, která zkoumá pohyb molekul vzduchu uvnitř pláště během jeho deformace vlivem vnější síly.

Nová generace pedálů TIME je tady!

Pedály TIME dostaly nový vzhled a vlastnosti, které přinášejí nízkou hmotnost a vylepšenou ergonomii. TIME také upravil a zjednodušil nabídku silničních a MTB pedálů pro usnadnění výběru ideálních pedálů pro potřeby všech cyklistůVíce se dočtete v článku.

Novinka pro rok 2025! Rock Shox Psylo zpět na scéně!

Rok 2025 se nese ve znamení novinek napříč celým spektrem amerického gigantu SRAM. V letošním roce se do nabídky vrátila legendární vidlice PSYLO a updatu doznaly vidlice Domain a Rudy. Pojďte se s námi podívat na více detailů.

Kolekce oblečení Troy Lee Designs 2024

Připravili jsme pro vás ucelený přehled kolekce oblečení od americké značky Troy Lee Designs pro sezonu 2024. Proč? Troy Lee Designs má v nabídce opravdu velké množství oblečení rozdělených podle vašeho jezdeckého zaměření. Ať už jste závodník nebo se vozíte jen tak pro zábavu, v TLD na vás mysleli. A my se rozhodli vám výběr usnadnit právě tímto přehledem.

Průřez kolekcí helem Troy Lee Designs 2024

Ve světě horských kol snad není nikdo, kdo by neznal Troy Lee Designs. Legendární americkou značku helem, oblečení a chráničů pro MTB, motokros a další disciplíny. TLD jsou jedním z lídrů na trhu, kteří posouvají své produkty neustále kupředu inovacemi materiálů a technologií tak, aby svým uživatelům přinášely co nejlepší bezpečnost a komfort během jízdy.