Jaké vybrat pláště na gravel bike
Jaké vybrat pláště na gravel bike

Jaké vybrat pláště na gravel bike

25.01.2024

S čím dál větší popularitou gravelového ježdění samozřejmě narůstají také nároky gravelistů na obutí svých jednostopých miláčků. Už dávno je pryč doba, kdy pláště na gravel znamenaly šířku 35 mm a nic víc. Dnes už si může jezdec vybrat nejen šířku plášťů, u některých výrobců až 50 mm, ale také směs pláště, různé druhy ochrany proti průrazu nebo barvy bočnic. V tomto článku si projdeme aktuální nabídku značek Michelin a Zipp a rozebereme detailněji jednotlivé druhy plášťů pro gravelové ježdění. Valná většina pláštů na gravel, které budou v tomto článku představeny, se dodávají jak v drátovém, tak i kevlarovém provedení, v několika různých směsích i šířkách.

Michelin se hlásí o slovo

Francouzský pneumatikářský gigant, který dodává pneumatiky snad na vše, co má kola – od Formule 1 přes (kdysi dávno) nadzvukový Concorde až po gravelová kola. A pláště na gravel jsou tím, co nás v tomto článku zajímá nejvíce. Michelin má ve své nabídce dva různé typy pláštů - Power Gravel a Power Adventure.

Michelin Power Gravel

Power Gravel je plášť na gravel bike, který se skvěle hodí do náročnějšího terénu. Díky “Bead to Bead” technologii nabízí tento plášť zvýšenou ochranu proti průrazu. Směs plášťů, kterou Michelin nazývá Magi-X poskytuje dlouhou životnost i v těch nejnáročnějších podmínkách. Ale nemusíte mít strach, Power Gravel se skvěle odvaluje a poskytuje maximální jistotou v zatáčkách a excelentní grip za všech okolností.

Tyto pláště na gravel jsou k dostání v šířkách 33-47 mm a v několika barevných provedeních bočnice pláště.

Michelin Power Adventure

Gravelový plášť Power Adventure je ideální volbou pro ty, kteří rádi objevují nová místa po zpevněných, ale ne úplně kvalitních cestách. Díky slickovému vzorku uprostřed běhounu se Power Adventure skvěle odvaluje, zároveň ale skvěle funguje v zatáčkách díky výraznému vzorku na bočnicích.

Power Adventure disponuje vysokou odolností proti defektům díky technologii Bead to Bead a hustotou vláken 3x100 TPI. Plášť je tak lehký, skvěle se odvalující a zároveň velmi odolný. Gravel plášť Power Adventure je k dostání v šířkách 30, 36, 42 a 48 mm, ve dvou směsích.

Zipp – varianta pro fajnšmekry

V nabídce amerického Zippu, který patří pod koncern SRAM, lze nalézt pouze jeden vhodný plášť na gravel biky. Jeho celý název je G40 XPLR. Zipp G40 XPLR je plášť široký 40 mm. Jeho cílem je maximální kontrola, což se na gravelových cestách projevuje maximální možnou rychlostí a komfortem během jízdy. Při vývoji tohoto pláště začal Zipp s rychle střiženým středovým běhounem pro rychlost, který přechází do designu obrácených kopaček, a na okraje přidal výstupky ve stylu XC plášťů, abyste měli oporu v náklonu, když je potřeba.

Klíčová byla odolnost. Bočnice pláště a ochrana proti průrazu od patky k patce je přesně na té tenké hranici mezi poddajností a tuhostí pláště. Díky tomu neutrpěla ani přilnavost, ani skvělé vlastnosti pláště, který navíc nabízí skvělou výdrž a vysoký nájezd. 40 mm šířka pláště byla zvolena s ohledem na maximální efektivitu vzhledem k designu vzorku pláště. Díky tomu zajišťuje nejlepší možné vlastnosti a splní všechna vaše očekávání, ať už se vydáte na jakoukoliv nezpevněnou cestu.

Podobné články

Přehled kolekce MTB treter Fizik

Minule jsme se podívali na přehled kolekce silničních treter známého italského výrobce Fizik. Tentokrát se mrkneme co má Fizik v nabídce pro ty cyklisty, kterým nevadí se v lese ušpinit od prachu nebo bláta. Více ve článku.

Trailové a enduro helmy Troy Lee Designs

Helma by neměla chybět ve výbavě žádného cyklisty. Nezáleží na tom, jestli jezdíte každý den, nebo sednete na kolo jednou za měsíc. Zásadní je vybrat tu správnou helmu, aby pro vás její nošení bylo maximálně pohodlné. Pojďte se podívat na nabídku helem amerického výrobce Troy Lee Designs, kterou si představíme v tomto článku.

Průvodce omotávkami Fizik

Ovládání kola je naprosto zásadní. A pokud jezdíte na silnici nebo gravelu, platí to dvojnásobně. V následujícím článku se dozvíte více informací o jednotlivých variantách omotávek od italského výrobce fi’zi:k.

GT Grade Carbon PRO LE - Bike of the Year 2024

Poslední generace modelu Grade tak navázala na úspěchy předchozí generace tohoto populárního gravel biku od GT Bicycles, kdy toto ocenění získal v roce 2020 model Grade Carbon. Mimochodem, původní Grade byla jedním z prvních gravel kol, které se objevily na trhu před deseti lety.

Co je to technologie Fizik Adaptive?

Dost bylo bolavého zadku po celém dni v sedle kola! Italský výrobce sedel fizik je tady se svojí technologií 3D tisku, které říká Adaptive, aby vám od nepříjemné bolesti sedací partií pomohl. Jak Adaptive funguje a co to vlastně znamená si řekneme v následujícím článku.

Tubolight Diamana: O krok před ostatními

Italská značka Tubolight přichází na trh s novou, inovativní vložkou do plášťů Diamana. Už to není jen o tom vložit kus natvarovaného pěnového polyethylenu do pláště, který pouze ochrání ráfek při tvrdším nárazu nebo vám po defektu umožní nouzový návrat domů. Ke slovu přichází věda. Na začátku vzniku vložky Tubolight Diamana byla studie, která zkoumá pohyb molekul vzduchu uvnitř pláště během jeho deformace vlivem vnější síly.