Jak na mytí kola se značkou Peaty's
Jak na mytí kola se značkou Peaty's

Jak na mytí kola se značkou Peaty's

22.11.2023

Jaká je noční můra každého bikera? Přijít ke kolu, které je špinavé, nefunkční a vydává spoustu nepříjemných zvuků. Jak si kolo správně namazat a co k tomu použít, jsme si popsali v jednom z předchozích článků. Nyní se zaměříme na to, jaký je správný postup při čištění kola, jak udržet kolo čisté a jaké produkty od značky Peaty’s se k tomu nejlépe hodí. Tohle vše lze samozřejmě aplikovat na všechny druhy jízdních kol – od silničních, přes horská až po celoodpružená kola.  

Kdo je Peaty’s?

Peaty’s je značka britské cyklokosmetiky vlastněná jezdci. Nabízí širokou paletu produktů od maziv, přes čistící prostředky, až po bezdušové tmely a ventilky. Spoluzakladatelem je legendární britský sjezdař Steve Peat, který do celého procesu vnáší nepřeberné množství zkušeností, které získal za desítky let působení v cyklistice. Hlavní myšlenkou Peaty’s je vyrábět produkty, které umožní riderům dosáhnout maximálního výkonu a zároveň jsou vyráběny co nejekologičtějším způsobem.  

Jaký je za nás nejlepší způsob čištění kola

Existuje několik způsobů, jak si správně čistit kolo. Žádný není nejlepší, ani nejhorší a v konečném důsledku je to vždy o tom, kdo kolo umývá a jaká k tomu má zrovna podmínky. Nicméně i tak doporučujeme následující postup. Jako úplně první věc kolo ostříkejte čistou vodou, aby všechny zaschlé nečistoty trochu změkly a šly snáze umýt.

Krok č.1 - Čištění pohonu

Může se to zdát jako zbytečná věc, ale důrazně doporučujeme první umýt tu nejvíce špinavou věc, kterou je pohon. Skvěle se na to hodí Foaming Drivetrain Degreaser, který stačí nastříkat na kazetu/řetěz/kliky, nechat pár minut působit a opláchnout vodou.  

Drivetrain Degreaser je k dispozici ve variantách 500 ml, 1 l a 5 l 

Krok č.2 - Mytí celého kola

Po umytí pohonu se můžeme pustit do mytí celého kola. Produkt LoamFoam Cleaner pomocí rozprašovače naneste na celé kolo, nechte pár minut působit a poté jen opláchněte vodou. Pokud je kolo více znečištěno, doporučujeme použít i sadu kartáčů Brush Set. Na rám a vidlici se hodí kartáč Bog Brush, na těžce dostupná místa se dostanete snáze s kartáčem Detail Brush, zbytky nečistot z pohonu očistíte kartáčem Drivetrain Brush a nezapomínejte ani na pláště, které vyčistíte kartáčem Tyre Brush 

Sada kartáčů Brush Set, LoamFoam Cleaner můžete pořídit ve dvou různých provedeních. Standardní Cleaner lze zakoupit ve velikostech 1 l a 5 l. Případně jako koncentrát, kdy ze 100 ml koncentrátu uděláte 1 l čističe. Koncentráty má Peaty’s v nabídce v baleních 1 l nebo 5 l 

Krok č.3 - Po čištění kola následuje konzervace a leštění

Po umytí kola byste jej měli vždy pořádně osušit. Jednak proto, aby nikde zbytečně nezůstávala voda a pak také proto, aby na rámu a komponentech nezůstaly viditelné stopy po zaschlých kapkách vody. K tomuto účelu se skvěle hodí bambusové utěrky Peaty’s. Proč bambusové? Protože jsou 100% přírodní a nezatěžují, na rozdíl od mikrovlákna, životní prostředí.  

Po usušení kola nezapomeňte na jeho konzervaci. Nyní by měli zpozornit především majitelé celoodpružených kol, které mají mnohem více pohyblivých prvků než pevná horská kola. Nejprve doporučujeme použít přípravek PT17, který vytlačuje vlhkost ze spojů, vytváří antikorozní film a zároveň odpuzuju vodu a špínu. PT17 General Maintanance Spray je k dostání ve dvou baleních - 400 ml nebo 750 ml 

Posledním dílkem do skládačky je samotné leštění. Na to se nejlépe hodí prostředek Protect & Silicon Shine. Jeho použitím dodáte kolu zářivý lesk, rozjasníte barvy, snížíte tření pohyblivých komponentů a zároveň chráníte gumové a plastové části před vysycháním. Protect & Silicon Shine navíc vytváří ochranný film, který zabraňuje ulpívání bláta a nečistot na povrchu kola. Tento sprej je k dostání ve 400 ml balení 

A ještě jedna důležitá věc – při použití přípravků PT17 a Protect & Silicon Shine se vyhněte potřísnění brzd vašeho kola!  

Sady Peaty’s jako ideální dárek pro cyklistu

Lidi v Peaty’s myslí i na ty, kteří sice na kole nejezdí, ale mají doma náruživého bikera. Dali hlavy dohromady a připravili několik dárkových sad produktů Peaty’s, se kterými nikdy nesáhnete vedle.  

Populární je sada s názvem “Wash degrease lubricate”, která obsahuje čistič pohonu Foaming Drivetrain Degreaser, mycí přípravek LoamFoam a mazání na řetěz All weather. 

Pokud byste chtěli cyklistovi doma udělat opravdu velkou radost, sáhne po “Peaty’s Complete Bicycle Cleaning Kit”. Tento set obsahuje mycí přípravek, čistič pohonu, mazivo All Weather, kartáče Bog Brush a Drivetrain Brush, bambusovou utěrku, a hlavně velký plastový box pro snadné skladování. 

Podobné články

Aspire Sports v žebříčku Forbes

Každý rok zveřejňuje časopis Forbes žebříček Největších rodinných firem. Jedná se o kompletní, jak Forbes říká, almanach rodinného podnikání v Česku. A Aspire Sports je jeho součástí! Více v článku.

Tubolight Diamana: O krok před ostatními

Italská značka Tubolight přichází na trh s novou, inovativní vložkou do plášťů Diamana. Už to není jen o tom vložit kus natvarovaného pěnového polyethylenu do pláště, který pouze ochrání ráfek při tvrdším nárazu nebo vám po defektu umožní nouzový návrat domů. Ke slovu přichází věda. Na začátku vzniku vložky Tubolight Diamana byla studie, která zkoumá pohyb molekul vzduchu uvnitř pláště během jeho deformace vlivem vnější síly.

Nová generace pedálů TIME je tady!

Pedály TIME dostaly nový vzhled a vlastnosti, které přinášejí nízkou hmotnost a vylepšenou ergonomii. TIME také upravil a zjednodušil nabídku silničních a MTB pedálů pro usnadnění výběru ideálních pedálů pro potřeby všech cyklistůVíce se dočtete v článku.

Novinka pro rok 2025! Rock Shox Psylo zpět na scéně!

Rok 2025 se nese ve znamení novinek napříč celým spektrem amerického gigantu SRAM. V letošním roce se do nabídky vrátila legendární vidlice PSYLO a updatu doznaly vidlice Domain a Rudy. Pojďte se s námi podívat na více detailů.

Nový Cannondale Scalpel je tady!

Od toho, co první generace Scalpelu v roce 2002 dokázala, že celoodpružené kolo může být rychlejší než hardtail, byl Scalpel vždy tím kolem, které určovalo směr. Definovalo směr, kterým se má XC ubírat, ne kde je nebo kde bylo. A tenhle nový krasavec pokračuje v legendárním odkazu.

Fizik VENTO PROXY - Nové tretry pro gravel a MTB

Nové závodní tretry pro všechny, kteří hledají maximální výkonnost a skvělou cenu nových bot. Více informací o těchto tretrách a jejich klíčových vlastnostech, najdete v článku.