Co je to technologie Fizik Adaptive?
Co je to technologie Fizik Adaptive?

Co je to technologie Fizik Adaptive?

24.04.2024

Dost bylo bolavého zadku po celém dni v sedle kola! Italský výrobce sedel fizik je tady se svojí technologií 3D tisku, které říká Adaptive, aby vám od nepříjemné bolesti sedací partií pomohl. Jak Adaptive funguje a co to vlastně znamená si řekneme v následujícím článku.

Uvedení naší řady Adaptive sedel pro gravel, silnici a MTB znamenalo revoluci v individuálním pohodlí a podpoře pro jezdce. Bez ohledu na typ postavy, pozici při jízdě nebo konkrétní disciplínu. Sedla Adaptive, která vznikla díky evoluci ve výrobě, se vyznačují jednou klíčovou vlastností: 3D tištěným polstrováním.

Polstrování Adaptive, které vyrobili odborníci na zpracování materiálu s názvem Carbon®, je vytvořeno procesem známým jako Digital Light Synthesis. Technologie DLS využívá digitální projekci ultrafialového světla, optiku propouštějící kyslík a programovatelné tekuté pryskyřice k tomu, aby v podstatě "vytiskla" polstrování sedel, které je pohodlné, podpůrné a neuvěřitelně pružné. Zároveň taky odolné vůči UV záření a dlouhodobému, opakovanému používání. Díky tomuto procesu tisku jsou inženýři z fizik schopni jemně vyladit podporu po celém povrchu sedla. Pevnou tam, kde je vyžadována rychlá odezva, a měkkou tam, kde je prioritou zmírnění tlaku.

Výsledkem je univerzální řada sedel pro silniční a terénní kola s několika funkčními komfortními zónami zabudovanými do povrchu jediného sedla, což vede ke snížení tlaku na špičku až o 60% díky lepšímu rozložení hmotnosti. Vydejte se na hladký asfalt nebo se pohybujte po hrbolatém štěrku. Vydejte se mimo silnice a prozkoumejte klikaté stezky. Se sedlem Adaptive budete mít dokonalou oporu, ať už vás vaše jízda zavede kamkoli.

3D tištěné polstrování

3D tištěné polstrování fizik Adaptive vytváří dokonalou harmonii pro ty, kteří chtějí výjimečné, dlouhotrvající pohodlí na všestranné platformě, která poskytuje stabilitu i rovnováhu.

Na míru vyrobené polstrování jednotlivých zón

Vývoj digitálního 3D tisku nám umožnil vyvinout nové sedlo bez omezení a limitů daných tradičními výrobními metodami a materiály.

Polstrování Adaptive je vyrobeno z materiálu Carbon®

Pomocí revoluční technologie digitální syntézy světla (DLS). DLS je výrobní proces, který využívá digitální projekci ultrafialového světla, optiku propustnou pro kyslík a programovatelné tekuté pryskyřice k výrobě dílů s vynikajícími mechanickými vlastnostmi, strukturou a povrchovou úpravou. 

Testováno v laboratoři, prověřeno v praxi

Inženýři a vědci mají díky karbonové technologii nebývalou možnost: navrhnout a vyrobit v sedle více funkčních zón a každou z nich samostatně vyladit pro specifické mechanické vlastnosti. Každá z těchto klíčových funkčních zón je navržena pro charakteristické tlumení a mechanickou odezvu a postupně a plynule se spojuje do jednoho polstrování. Výsledek? Snížení tlaku na špičku sedla až o 60 % díky lepšímu rozložení hmotnosti pro větší pohodlí po celé ploše sedla.

Navrhnout, otestovat, jezdit

Při vývoji ideálních komfortních zón Adaptive ve fiziku studovali různé jízdní pozice a tlakové body profesionálních i amatérských cyklistů. A to jak v laboratořích fizik, tak na otevřených silnicích, gravel cestách a trailech. Během každé vývojové fáze byly pečlivě testovány nové iterace s velkým důrazem na pochopení toho, jak se mění tlakové poměry v závislosti na různých geometriích kola, jízdních polohách a typech povrchů.

Podobné články

Aspire Sports v žebříčku Forbes

Každý rok zveřejňuje časopis Forbes žebříček Největších rodinných firem. Jedná se o kompletní, jak Forbes říká, almanach rodinného podnikání v Česku. A Aspire Sports je jeho součástí! Více v článku.

Tubolight Diamana: O krok před ostatními

Italská značka Tubolight přichází na trh s novou, inovativní vložkou do plášťů Diamana. Už to není jen o tom vložit kus natvarovaného pěnového polyethylenu do pláště, který pouze ochrání ráfek při tvrdším nárazu nebo vám po defektu umožní nouzový návrat domů. Ke slovu přichází věda. Na začátku vzniku vložky Tubolight Diamana byla studie, která zkoumá pohyb molekul vzduchu uvnitř pláště během jeho deformace vlivem vnější síly.

Nová generace pedálů TIME je tady!

Pedály TIME dostaly nový vzhled a vlastnosti, které přinášejí nízkou hmotnost a vylepšenou ergonomii. TIME také upravil a zjednodušil nabídku silničních a MTB pedálů pro usnadnění výběru ideálních pedálů pro potřeby všech cyklistůVíce se dočtete v článku.

Novinka pro rok 2025! Rock Shox Psylo zpět na scéně!

Rok 2025 se nese ve znamení novinek napříč celým spektrem amerického gigantu SRAM. V letošním roce se do nabídky vrátila legendární vidlice PSYLO a updatu doznaly vidlice Domain a Rudy. Pojďte se s námi podívat na více detailů.

Kolekce oblečení Troy Lee Designs 2024

Připravili jsme pro vás ucelený přehled kolekce oblečení od americké značky Troy Lee Designs pro sezonu 2024. Proč? Troy Lee Designs má v nabídce opravdu velké množství oblečení rozdělených podle vašeho jezdeckého zaměření. Ať už jste závodník nebo se vozíte jen tak pro zábavu, v TLD na vás mysleli. A my se rozhodli vám výběr usnadnit právě tímto přehledem.

Průřez kolekcí helem Troy Lee Designs 2024

Ve světě horských kol snad není nikdo, kdo by neznal Troy Lee Designs. Legendární americkou značku helem, oblečení a chráničů pro MTB, motokros a další disciplíny. TLD jsou jedním z lídrů na trhu, kteří posouvají své produkty neustále kupředu inovacemi materiálů a technologií tak, aby svým uživatelům přinášely co nejlepší bezpečnost a komfort během jízdy.