SRAM Apex - gravel sada pro každého
SRAM Apex - gravel sada pro každého

SRAM Apex - gravel sada pro každého

15.06.2023

Sram představuje novou gravelovou sadu Apex. Jak už jsme si zvykli z vyšších sad Force a Rival, i nový Apex nabídne široký rozsah převodů 1×12. V kombinaci s kazetami 11-44z a 11-50z tak poskytuje dostatečný rozsah pro svižnou jízdu po šotolině, bikepacking, příležitostné výlety i vše mezi tím.

Ať už s bezdrátovým řazením AXS nebo klasickým mechanickým řazením DoubleTap, Apex nabídne hladké a spolehlivé řazení a výkonné hydraulické brzdy. Jednoduchost a spolehlivost nového Apexu dává jezdci větší prostor na to nejdůležitější – maximálně si užít jízdu.

Bezdrátový SRAM Apex AXS

Řadící a brzdové páky SRAM Apex

Optimalizovaný tvar páky padne do všech velikostí rukou, což zajišťuje pohodlné a přesné vedení kola a optimální kontrolu při brzdění. Řazení je stejně snadné jako u vyšších sad. Jedním pádlem přeřadíte na lehčí převod a druhým na těžší. Nic navíc.

Přehazovačka SRAM Apex XPLR AXS

Bezdrátová přehazovačka je po vzoru svého staršího bráchy Rival AXS vhodná pro použití s kazetami 11-44 T XPLR, 10-44T XPLR a 10-36T. Díky systému AXS umožňuje snadné bezdrátové nastavení, personalizaci a spolehlivost. Je vybavena pružinovou spojkou pro ideální napnutí řetězu na silnici i v terénu. Inovativní a intuitivní logika řazení eTap a konektivita AXS zajišťují, že Apex vás nebude ničím rozptylovat. Bude přesně, rychle a spolehlivě dělat to, co po něm budete chtít.  

Přehazovačka X1 EAGLE AXS

Bezdrátová přehazovačka kompatibilní s celým ekosystémem Eagle. Chytrá volba pro jezdce, kteří hledají pohodlnou a odolnou přehazovačku do jakéhokoli terénu. Přehazovačka X1 Eagle AXS je díky své kompatibilitě se všemi kazetami Eagle vhodná pro gravel nebo horská kola. Vychází z DNA přehazovaček AXS pro horská kola a je vybavena také funkcí Overload Clutch, která chrání přehazovačku a patku rámu při nárazu. Je robustnější a spolehlivější než tradiční přehazovačky. Bez ohledu na způsob použití je přehazovačka X1 Eagle AXS připravena na jakoukoli jízdu. Dostupná bude pouze jako montážní produkt, k volnému prodeji nebude prozatím k dispozici.

Kliky SRAM Apex AXS s měřičem výkonu

Přesné a spolehlivé měření výkonu je v dnešní době více a více populární a stává se nedílnou součástí výbavy kol. Upgrade kit Apex AXS je nejjednodušší způsob, jak získat přesné údaje o výkonu. Díky jednotce DUB-PWR ukryté uvnitř osy klik se hodí téměř na každé kolo. Je nenápadný a lehký (pouhých 40 g). Výkon je snímán na levé klice a následně dopočítáván celkový výkon. O napájení měřiče výkonu se stará lithiová baterie AAA, která dodává celému systému energii na více než 400 hodin provozu.  

Mechanický SRAM Apex

Nejnovější technologie vyvinuté pro 12rychlostní elektronické sady se nyní dostávají i do mechanického řazení. Jeden převodník, kazety s velkým rozsahem, přesné, plynulé řazení a moderní ergonomie v dostupném balení. Vaše jízda nikdy nebyla lepší. Jediné, co musíte dělat, je užívat si jízdu. 

Řadící a brzdové páky SRAM Apex

Řadicí a brzdová páka Apex je spojena s osvědčenou hydraulickou brzdovou platformou, která je nyní rozšířena na 12 rychlostí a spolupracuje s přehazovačkami XPLR a Eagle. Ergonomie pák převzatá z pák AXS přináší přirozené ovládání a pohodlí pro všechny velikosti rukou. Funkce Reach Adjust umožňuje nastavení vzdálenosti páky dle potřeb jezdce a technologie Stealth-a-majig connector usnadňuje rychlé zapojení brzdové hadice. 

Brzdová páka Apex

Když není potřeba, aby byl řadící mechanismus součástí páky, nabídne nový Apex jednoduchou kotoučovou brzdu, která dostala některá nová vylepšení. Tvar uzpůsobený tak, aby vyhovoval široké škále velikostí rukou. Pro další individuální nastavení je jezdci k dispozici funkce Reach Adjust. 

Přehazovačka SRAM Apex XPLR

Když chcete, aby kolo zvládlo všechno, potřebujete převody, které zvládnou všechno. Přehazovačka Apex XPLR nabízí plynulé řazení a velký rozsah převodů. Spolehlivě funguje s 12rychlostním mechanickým řazením Apex nebo Eagle. Tiše a rychle řadí napříč všemi 12rychlostními kazetami s rozsahem až 44z. Dává tak jistotu, že máte k dispozici převody, které potřebujete.  

Přehazovačka Apex EAGLE

Apex Eagle tiše a rychle řadí na všech 12rychlostních kazetách Eagle s rozsahem 50z nebo 52z. Spojka s válečkovým ložiskem kontroluje napnutí řetězu pro konzistentní řazení. Její velkou výhodou je možnost použití s řazením Apex i Eagle. Nejlepší inovace pro silniční i horská kola v jednom balení.

Kliky Apex 1 Wide

Jeden převodník a kazeta s velkým rozsahem je naprosto ideální způsob, jak zvládnout naráz několik disciplín. SRAM jako lídr v kategorii jednopřevodníkových sad již roky dokazuje, že to umí moc dobře. Kliky Apex 1 Wide z hliníkové slitiny s lehkou a tuhou osu DUB doplňují elegantní převodníky X-SYNC s přímou montáží. Delší osa klik DUB Wide vyhovuje standardům silničních i MTB rámům a nabízí tak bezkonkurenční kompatibilitu napříč značkami. Díky široké řetězové lince je zde dostatek prostoru pro širší pláště na jakýkoli typ dobrodružství. 

Kazeta XPLR PG-1231

Maximální rozsah, minimum starostí. 12rychlostní kazeta 11-44z poskytuje rozsah 400 % a je kompatibilní se standardními silničními 11-ti rychlostními HG ořechy. Nabízí plynulé odstupňování pastorků: 11, 12, 13, 15, 17, 19, 21, 24, 28, 32, 38, 44z a je kompatibilní s přehazovačkami XPLR a flattop řetězy. 

Podobné články

Co je to technologie Fizik Adaptive?

Dost bylo bolavého zadku po celém dni v sedle kola! Italský výrobce sedel fizik je tady se svojí technologií 3D tisku, které říká Adaptive, aby vám od nepříjemné bolesti sedací partií pomohl. Jak Adaptive funguje a co to vlastně znamená si řekneme v následujícím článku.

Tubolight Diamana: O krok před ostatními

Italská značka Tubolight přichází na trh s novou, inovativní vložkou do plášťů Diamana. Už to není jen o tom vložit kus natvarovaného pěnového polyethylenu do pláště, který pouze ochrání ráfek při tvrdším nárazu nebo vám po defektu umožní nouzový návrat domů. Ke slovu přichází věda. Na začátku vzniku vložky Tubolight Diamana byla studie, která zkoumá pohyb molekul vzduchu uvnitř pláště během jeho deformace vlivem vnější síly.

Novinka pro rok 2025! Rock Shox Psylo zpět na scéně!

Rok 2025 se nese ve znamení novinek napříč celým spektrem amerického gigantu SRAM. V letošním roce se do nabídky vrátila legendární vidlice PSYLO a updatu doznaly vidlice Domain a Rudy. Pojďte se s námi podívat na více detailů.

Průřez kolekcí helem Troy Lee Designs 2024

Ve světě horských kol snad není nikdo, kdo by neznal Troy Lee Designs. Legendární americkou značku helem, oblečení a chráničů pro MTB, motokros a další disciplíny. TLD jsou jedním z lídrů na trhu, kteří posouvají své produkty neustále kupředu inovacemi materiálů a technologií tak, aby svým uživatelům přinášely co nejlepší bezpečnost a komfort během jízdy.

Fizik VENTO PROXY - Nové tretry pro gravel a MTB

Nové závodní tretry pro všechny, kteří hledají maximální výkonnost a skvělou cenu nových bot. Více informací o těchto tretrách a jejich klíčových vlastnostech, najdete v článku.

Bezdušový systém s Peaty's snadno a rychle

Většina moderních kol má už v základu bezdušové ráfky a s největší pravděpodobností i bezdušové pláště. I tak se většinou ke svým novým majitelům dostanou vybavena dušemi a s obyčejnou páskou, která není pro přestavbu na bezdušový systém vhodná. S tím vším vám dokáže pomoci britská značka Peaty’s, která dodává také kompletní řešení pro bezdušové systémy. V dnešním článku si popíšeme postup, jak si bezdušáky vyrobit a co je k tomu potřeba.