Bezdušový systém s Peaty's snadno a rychle
Bezdušový systém s Peaty's snadno a rychle

Bezdušový systém s Peaty's snadno a rychle

26.02.2024

Většina moderních kol má už v základu bezdušové ráfky a s největší pravděpodobností i bezdušové pláště. I tak se většinou ke svým novým majitelům dostanou vybavena dušemi a s obyčejnou páskou, která není pro přestavbu na bezdušový systém vhodná. S tím vším vám dokáže pomoci britská značka Peaty’s, která dodává také kompletní řešení pro bezdušové systémy. V dnešním článku si popíšeme postup, jak si bezdušáky vyrobit a co je k tomu potřeba.

Jak poznat, že jsou vaše ráfky a pláště tubeless ready?

V prvé řadě se ujistěte, že jsou vaše ráfky a pláště vhodné pro přestavbu na bezdušový systém. Nevěřte vždy papírové specifikaci vašeho kola, protože jak výrobci udávají, může se bez udání důvodů lišit od reality.

Jak tedy poznat, že můžete přejít na bezdušový systém? Na ráfcích i pláštích by mělo být uvedeno, že jsou tzv. “Tubeless ready”. Na ráfku i plášti pak hledejte zkratku “TR”, “TRL” “2Bliss”, “UST” apod. Pokud tam tuto zkratku nebo nápis “Tubeless ready” najdete, můžete se bez obav pustit do přestavby na bezdušový systém.

Příprava ráfku na nalepení bezdušové pásky

Po vyzutí pláště a duše, sundejte z ráfku i původní pásku. Pozor – některé ráfky mají z výroby již nalepenou bezdušovou pásku, v tomto případě můžete krok lepení nové pásky přeskočit. Jen ji zkontrolujte, zda není protržená, shrnutá, či jinak poškozená. Jak ji poznáte? Je nalepená přes celou vnitřní šířku ráfku, sahá několik centimetrů za ventilek a kopíruje vnitřní tvar ráfku.

Po sundání původní pásky je dobré ráfek odmastit. Pro tento účel můžete použít Peaty’s Disc Brake Cleaner (k dostání ve 400 ml a 750 ml balení). Čistič brzd stříkněte na papírový ubrousek nebo čistý hadr a ráfek důkladně očistěte.

Jak správně nalepit pásku

Po očištění ráfku následuje nalepení bezdušové pásky. Prodává se v různých šířkách vždy podle vnitřní šířky ráfku. Pokud budete mít pásku o něco málo širší, než je vnitřní šířka ráfku (vnitřní šířka ráfku bude 25 mm a páska bude mít šířku 27 mm), není to problém. Opačný případ je ovšem problém a důrazně jej nedoporučujeme. 

Peaty’s nabízí bezdušové pásky v 9 m roli, která bohatě vystačí na dva páry 29” kol. V nabídce jsou čtyři šíře pásky - 21 mm, 25 mm, 30 mm a 35 mm, které pokryjí potřeby všech odvětví cyklistiky – od silnice, přes gravel až po enduro a DH. 

Novou pásku začněte lepit cca 10 cm před otvorem pro ventilek a při lepení postupujte směrem k němu. Pásku pevně přitlačte ke středu vnitřní stěny ráfku a vyhlaďte směrem k okrajům, abyste dostali ven veškeré vzduchové bubliny. Stejným způsobem postupujte po celém obvodu ráfku. Konec pásky by měl přesahovat opět otvor pro ventilek o cca 10 cm.  Pro lepší přichycení pásky k ráfku můžete pásku zafénovat, aby lepidlo lépe přilnulo k materiálu ráfku.  

Ventilek Peaty’s x Chris King jako designový kousek

Ventilky Peaty’s, které vznikly ve spolupráci s legendární firmou Chris King nabízí velkou řadu výhod pro své uživatele. Díky kanálkům ventilku, které tvoří kříž, lze tyto ventilky používat i se stále populárnějšími vložkami do plášťů. Čepičky ventilků Peaty’s zase fungují jako “on bike tools” - jedna čepička v sobě ukrývá centrklíč pro standardní niple o šíři 3,4 mm a druhá zase klíč na tělo ventilku. Bezdušové ventilky Peaty’s jsou dodávány ve třech délkách - 42 mm60 mm a 80 mm pro všechny tipy ráfků a pro ladiče jsou k dispozici v 15 různých barvách!

Jak správně nasadit ventilek? Po nalepení pásky do ráfku ostrým bodcem propíchněte díru na ventilek a okraje tohoto otvoru ostrým nožíkem zapravte, aby ventilek seděl přesně a těsně na hraně ráfku. Pro instalaci ventilku z něj odšroubujete čepičku, pojistnou matici a sundáte O-kroužek, protáhnete ventilek skrz otvor v ráfku, nasadíte O-kroužek, rukou přitáhnete matici a našroubujete zpět čepičku.

Nalejte tmel a můžete vyrazit

Poslední dílek do skládačky je bezdušový tmel. Ten má samozřejmě Peaty’s v nabídce také a jak je u nich zvykem, jeho hlavní předností, krom skvělé funkce, je i minimální zátěž na životní prostředí. Což znamená, že tmel Peaty’s Biofibre Sealant je biologicky odbouratelný a je k dostání v několika různých baleních. Od 120ml pohotovostního balení, které se hodí mít například v kufru auta, přes 500 ml, které bohatě stačí pro nasazení bezdušáků celé rodině, až po 1 l balení, které můžete mít doma v regálu pro strýčka příhodu.

Tmel se nejlépe aplikuje do již nasazeného pláště větší injekční stříkačkou přes tělo ventilku, ze kterého vyšroubuje ventilkovou vložku. Do MTB pláště je doporučené množství tmelu cca 100 ml, do silničních a gravel kol pak 60 ml. Poté kolo nafoukejte na vyšší tlak (například 3 bary), aby si pláště skočil do patek, a třepejte s ním do všech stran, aby tmel zatekl do všech spár v ráfku a plášti. Poté kolo ufoukněte na vámi požadovaný tlak a můžete vyrazit na vyjížďku.

A poslední rada na závěr – není vždy 100% jisté, že se vám povede nasadit bezdušáky s klasickou dílenskou pumpou. Doporučujeme použít buď pumpu s boosterem, která je k nahazování bezduší určená, nebo kompresor, který dává vyšší tlak po delší dobu.

Podobné články

Co je to technologie Fizik Adaptive?

Dost bylo bolavého zadku po celém dni v sedle kola! Italský výrobce sedel fizik je tady se svojí technologií 3D tisku, které říká Adaptive, aby vám od nepříjemné bolesti sedací partií pomohl. Jak Adaptive funguje a co to vlastně znamená si řekneme v následujícím článku.

Tubolight Diamana: O krok před ostatními

Italská značka Tubolight přichází na trh s novou, inovativní vložkou do plášťů Diamana. Už to není jen o tom vložit kus natvarovaného pěnového polyethylenu do pláště, který pouze ochrání ráfek při tvrdším nárazu nebo vám po defektu umožní nouzový návrat domů. Ke slovu přichází věda. Na začátku vzniku vložky Tubolight Diamana byla studie, která zkoumá pohyb molekul vzduchu uvnitř pláště během jeho deformace vlivem vnější síly.

Novinka pro rok 2025! Rock Shox Psylo zpět na scéně!

Rok 2025 se nese ve znamení novinek napříč celým spektrem amerického gigantu SRAM. V letošním roce se do nabídky vrátila legendární vidlice PSYLO a updatu doznaly vidlice Domain a Rudy. Pojďte se s námi podívat na více detailů.

Průřez kolekcí helem Troy Lee Designs 2024

Ve světě horských kol snad není nikdo, kdo by neznal Troy Lee Designs. Legendární americkou značku helem, oblečení a chráničů pro MTB, motokros a další disciplíny. TLD jsou jedním z lídrů na trhu, kteří posouvají své produkty neustále kupředu inovacemi materiálů a technologií tak, aby svým uživatelům přinášely co nejlepší bezpečnost a komfort během jízdy.

Fizik VENTO PROXY - Nové tretry pro gravel a MTB

Nové závodní tretry pro všechny, kteří hledají maximální výkonnost a skvělou cenu nových bot. Více informací o těchto tretrách a jejich klíčových vlastnostech, najdete v článku.

Jaké vybrat pláště na gravel bike

S čím dál větší popularitou gravelového ježdění samozřejmě narůstají také nároky gravelistů na obutí svých jednostopých miláčků. Už dávno je pryč doba, kdy pláště na gravel znamenaly šířku 35 mm a nic víc. Dnes už si může jezdec vybrat nejen šířku plášťů, u některých výrobců až 50 mm, ale také směs pláště, různé druhy ochrany proti průrazu nebo barvy bočnic. V tomto článku si projdeme aktuální nabídku značek Michelin a Zipp a rozebereme detailněji jednotlivé druhy plášťů pro gravelové ježdění. Valná většina pláštů na gravel, které budou v tomto článku představeny, se dodávají jak v drátovém, tak i kevlarovém provedení, v několika různých směsích i šířkách.